LONDEN - Alle huidige teams, inclusief Ferrari, doen volgend jaar toch mee aan het wereldkampioenschap in de Formule 1.

De associatie van Formule 1-teams FOTA heeft dit laten weten. De renstallen hadden tot vrijdag de tijd zich voor komend seizoen in te schrijven.

In een verklaring liet de FOTA weten dat alle teams hun deelname voor 2010 hebben toegezegd.

''Alle FOTA-teams hebben zich geconformeerd aan de veranderingen die de FIA in de reglementen voor 2010 heeft aangebracht.''

Dreiging

De afgelopen periode dreigden diverse teams uit de Formule 1 te stappen. Ze waren het niet eens met het bezuinigingsvoorstel van de internationale autosportfederatie FIA om een budgetlimiet van 45 miljoen euro in te voeren voor de koningsklasse van de autosport.

De teams mogen dit bedrag gebruiken voor de ontwikkeling van hun bolides. Als ze meer willen uitgeven, krijgen ze minder technische vrijheid.

Protesten

De nieuwe regels van de FIA, mede ingegeven door de financiële crisis, leidden tot felle protesten bij de teams. Vooral Ferrari, McLaren, Red Bull en Renault staken de afgelopen jaren tientallen tot honderden miljoenen per seizoen in de Formule 1.

De FOTA schreef zondag na de Grote Prijs van Monaco nog eensgezind een boze brief naar voorzitter Max Mosley van de FIA.

Daarin riepen de teams hem op voorlopig af te zien van het invoeren van een budgetlimiet. Renstal Williams had zich als enige wel al ingeschreven, maar werd daarna door de FOTA geschorst.

Akkoord

De FOTA ging nu echter toch akkoord. Voorwaarde is wel dat voor 12 juni, de datum waarop de deelnemers voor volgend seizoen bekend worden, een nieuw zogenoemd Concorde Agreement is ondertekend.

Daarin worden onder meer afspraken over de verdeling van de opbrengsten gemaakt. Een andere eis is dat de reglementen op die van 2009 gebaseerd worden en voor iedereen gelijk zijn.

''De vernieuwing van het Concorde Agreement biedt veiligheid aangaande de toekomst van de sport door een formele relatie tussen alle partijen te creëren waardoor stabiliteit en goed bestuur is gewaarborgd'', aldus de FOTA.

Prodrive

Autosportbedrijf Prodrive heeft zich als nieuwkomer officieel aangemeld voor het wereldkampioenschap 2010 in de Formule 1.

Dat zei directeur David Richards, die teambaas was van voormalige Formule 1-teams BAR en Benetton. Hij is tevens voorzitter van de Engelse autofabrikant Aston Martin.

''De omstandigheden zijn nu goed om ons formeel in te schrijven voor de Formule 1'', aldus Richards, die financiële steun krijgt van een investeringsmaatschappij uit Koeweit.