AMSTERDAM - De Amsterdamse basketbalploeg EclipseJet MyGuide heeft concurrent EiffelTowers uit Den Bosch voorgesteld de protesten van beide clubs in de zaak rond de van doping verdachte speler Orien Greene onmiddellijk in te trekken.

Amsterdam wil daarmee bereiken dat zondag een echte kampioenswedstrijd kan worden gespeeld.

De basketbalbond NBB liet vrijdag weten dat het zondag geen kampioensbeker kan uitreiken. Amsterdam en Den Bosch spelen dan hun zevende en beslissende duel om de landstitel. 

EiffelTowers

EiffelTowers Den Bosch laat weten niet in te gaan op het voorstel van EclipseJet MyGuide om de protesten van beide clubs in de zaak rond de van doping verdachte speler Orien Green in te trekken.

Amsterdam deed dat verzoek zodat beide clubs zondag een echte kampioenswedstrijd kunnen spelen.

In de finale om het landskampioenschap is de stand na zes ontmoetingen gelijk (3-3), zodat het duel van zondag beslissend is.

Kampioensbeker

De basketbalbond NBB liet vrijdag weten dat het zondag geen kampioensbeker kan uitreiken. De tuchtcommissie van de NBB kan echter onmogelijk voor zondag de protesten van beide clubs behandelen.

''Het bestuur laat zorgvuldigheid prevaleren boven snelheid'', aldus het bestuur van de NBB.

Cannabisgebruik

Den Bosch protesteert tegen het feit dat Green in de derde wedstrijd meespeelde bij Amsterdam, terwijl hij toen al officieel was geschorst wegens cannabisgebruik.

Amsterdam maakt bezwaar omdat het beweert nooit officieel op de hoogte te zijn gebracht dat Green niet meer speelgerechtigd was.

Handreiking

Op de website geeft Amsterdam een toelichting op de handreiking aan EiffelTowers: ''Het voorstel om allebei de protesten in te trekken wordt niet gedaan omdat EclipseJet denkt ongelijk te hebben, maar omdat wij ons gelijk ondergeschikt willen maken aan het belang van basketbal in Nederland en de clubs. Als er zondag geen echte winnaar is, zijn er alleen maar verliezers: de sport, de clubs en de spelers.''

Onredelijk

EiffelTowers vindt het voorstel onredelijk. ''Wij gaan er dan ook niet op in'', aldus een woordvoerder van de club.

''Het gaat om een open en eerlijke competitie. Als er onregelmatigheden zijn, moet de tuchtcommissie onderzoek doen. Het is jammer dat er zondag dan geen beker uitgereikt kan worden, maar ons protest is heel sterk.''

De Bossche club slaagde er afgelopen dinsdag in een zevende duel te forceren door voor eigen publiek met 73-71 te winnen en daarmee de stand in de finale play-offs op 3-3 te brengen.