LEEUWARDEN - De Macedonische voetballer Goran Popov van SC Heerenveen heeft vrijdag van de rechtbank in Leeuwarden een boete van 1150 euro gekregen omdat hij dronken achter het stuur heeft gezeten.

Hij mag vier maanden niet rijden en is bij een nieuwe overtreding zijn rijbewijs zes maanden kwijt.

Popov reed op 1 februari om zes uur s ochtends dronken en veel te hard in een BMW, met twee lekke banden, door Heerenveen. Volgens de politie "vloog hij letterlijk over de drempels".

Hij reed 120 km per uur waar 50 is toegestaan en reed tegen het verkeer in. Hij had, verklaarde hij bij de politie, na de overwinning tegen Ajax vijf à zes glazen whisky-cola en drie biertjes gedronken.

Rolmodel

Politierechter Klaas Bunk vindt dat Popov grote risico's heeft genomen met zijn rijgedrag. "Hij is een rolmodel voor de aanhangers van SC Heerenveen. Hij geeft op deze manier een slecht voorbeeld." Bunk zei een brief ontvangen te hebben van de voetbalclub.

"Popov biedt daarin zijn verontschuldigen aan en zegt erg geschrokken te zijn. Dat wil ik wel geloven, maar dat hoor ik vaker hier."

De rechter vond het net als een enkele fan in de zaal jammer dat Popov niet aanwezig was bij de zitting. "Ik had hem graag zelf hierover gehoord."

Cambuur

Aan het einde van de zitting vroeg de rechter het publiek naar zijn mening. Een studente zei de straf te laag te vinden. "Hij heeft toch genoeg geld?" Schertsend antwoordde de rechter dat hij even had overwogen Popov een werkstraf op te leggen bij Cambuur Leeuwarden.