KNOKKE-HEIST - Wielrenner Robbie McEwen is minstens een maand uit de roulatie door zijn valpartij donderdag in de tweede etappe in de Ronde van België.

De Australische sprinter heeft een breuk in het scheenbeen. Hij zal zeker niet meedoen aan de Ronde van Frankrijk.

De 36-jarige McEwen kwam in de slotfase van de etappe van Buggenhout naar Knokke in aanraking met een bloemenbak en viel. Hij werd naar het ziekenhuis in Knokke afgevoerd, waar de renner van de Katusha-ploeg meteen is geopereerd aan zijn scheenbeen.

''Twee schroeven erin. Gelukkig is de pees oké'', zei de renner, die twaalf etappes in de Tour won en drie keer de groene trui veroverde.

Vrees

De ploegleiding vreesde aanvankelijk dat McEwen ook zijn knie zwaar had geblesseerd en mogelijk de rest van het seizoen zou zijn uitgeschakeld, maar de kwetsuur aan de knie bleek mee te vallen.

''Er is minimale schade aan de pezen en banden'', zei McEwens fysiotherapeut Victor Popov.

Training

''Ik ben absoluut niet van plan te stoppen en hoop binnen zes weken de training te hervatten'', zei McEwen vrijdagmiddag op de Belgische sportzender Sporza.

''Ik weet dat het ambitieus klinkt, maar in mijn hoofd ben ik al op de weg terug.'' De Tour, die op 4 juli in Monaco begint, komt echter te vroeg.