AMSTERDAM - Danilo Di Luca heeft nog één kans om de Giro d'Italia naar zijn hand te zetten. In de negentiende etappe, over 164 kilometer van Avellino naar de Vesuvius, ligt de finishlijn voor het laatst bergop.

De renner van LPR heeft een achterstand van 26 tellen op Denis Mentsjov (Rabobank) en wil zondag met een voorsprong aan de tijdrit beginnen.

Over de aanloop naar de vulkaan zal Mentsjov niet wakker liggen. Slechts twee heuvels en één beklimming van de derde categorie staan de renners in de weg, alvorens het peloton voor de derde keer in de geschiedenis van de Giro de Vesuvius moet bedwingen.

De laatste winnaar was Eduardo Chozas in 1990. De eerste winnaar heette in 1959 Charly Gaul.

Bonificatieseconden

Als Di Luca zegeviert, pakt hij op de streep twintig bonificatieseconden. Mentsjov moet daarnaast de nummer drie van het klassement, Franco Pellizotti, in de gaten houden.

De Liquigas-coureur staat slechts twee minuten achter en toonde zich woensdag de sterkste op de beklimming van de Blockhaus. Pellizotti is echter net als Di Luca geen tijdritspecialist. De race tegen de klok gaat zondag over vijftien kilometer door de straten van Rome.

Slotakkoord

Een dag voor dat slotakkoord krijgen de sprinters zaterdag nog een kans in de twintigste etappe van Napels naar Anagni over 203 kilometer.

Bekijk de Girospecial op NUsport