LEEUWARDEN - Roda JC heeft zondag aan een overwinning in de thuiswedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden genoeg om komend seizoen opnieuw in de eredivisie te mogen spelen.

Het elftal van de van een schorsing teruggekeerde Harm van Veldhoven kwam donderdag in het eerste duel tegen de Friezen, in de derde en beslissende ronde van de play-offs, goed weg.

In Leeuwarden bleef het 0-0.Cambuur had voor eigen publiek het beste van het spel. De ploeg van trainer Stanley Menzo kreeg ook de beste kansen, waarvan misschien wel de grootste voor Jeffrey de Visscher.

De Visscher

De buitenspeler had de bal in de tweede helft, nadat Sandor van der Heide de lat raakte, voor het inschieten. De Visscher trapte echter naast. Roda beperkte zich vooral tot tegenhouden en snelle uitvallen.

De return volgt zondag in Kerkrade. De winnaar speelt komend seizoen in de eredivisie. Bij een gelijkspel volgt woensdag 3 juni een derde en beslissende wedstrijd.

De Graafschap

Een langer verblijf in de eredivisie lijkt behoorlijk ver weg voor De Graafschap. De Doetinchemmers verloren donderdag in de derde en beslissende ronde van de play-offs voor promotie/degradatie met 2-0 van RKC Waalwijk.

Zondag is de return op De Vijverberg. Alleen bij een overwinning kan De Graafschap een derde en beslissende wedstrijd tegen RKC afdwingen.

Excelsior

Beide doelpunten in Waalwijk vielen donderdag kort na rust. Eerst trapte Ferne Snoyl een vrije trap achter doelman Erik Heijblok.

Kort daarna kopte Fred Benson de bal van dichtbij binnen. Het spel lag lange tijd stil, zodat scheidsrechter Kevin Blom liefst acht minuten langer liet doorspelen. Het hielp niet voor De Graafschap, dat in de vorige ronde tegen MVV (3-2 en 2-2) ook al niet wist te overtuigen.

RKC bereikte de derde ronde ten koste van Excelsior.

Als De Graafschap zondag wint, is woensdag 3 juni een derde en beslissende wedstrijd. Het doelsaldo is daarbij bepalend voor het aanwijzen van de speellocatie.