WAALWIJK - Fouad Idabdelhay heeft NAC Breda donderdag een zwaarbevochten gelijkspel bezorgd in de finale van de play-offs om Europees voetbal tegen FC Groningen.

De invaller maakte in blessuretijd gelijk: 1-1. FC Groningen leek door een treffer van Danny Holla, kort na rust, lang op weg naar een zege in Breda.

De twee ploegen ontmoeten elkaar zondag opnieuw, dan in de Euroborg. Eindigt ook dat duel in een gelijkspel, dan volgt dinsdag een beslissende derde wedstrijd in Groningen.

De winnaar verovert een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup.

Da Silva

NAC had het aan zichzelf te wijten dat het tot de laatste minuut moest wachten op een resultaat met perspectief. De thuisploeg liet vooral in de eerste helft veel kansen liggen.

Groningen-keeper Luciano Da Silva moest al na vier minuten ver uit zijn doel komen om de doorgebroken Joonas Kolkka van scoren af te houden. Even later moest de Braziliaan ook handelend optreden bij een kopbal van Rob Penders.

Mtiliga

De grootste kans voor NAC in de eerste helft ontstond uit een curieus moment in de tiende minuut. Patrick Mtiliga kreeg een afgeslagen bal op de middenlijn per toeval in zijn voeten en besloot de bal meteen weer diep te spelen.

Zijn mislukte trap belandde echter op de lat boven Da Silva, in de rebound stuitte de geheel vrijstaande Anthony Lurling op de doelman van Groningen.

NAC probeerde het daarna ook nog met twee afstandschoten van Donny Gorter, maar met dank aan Da Silva bleef FC Groningen overeind.

Holla

Na een stormachtig eerste half uur van NAC kwam de ploeg van trainer Ron Jans wat beter in de wedstrijd. De nummer zes van de eredivisie slaagde er met enkele scherpe counters in onder de druk van de thuisploeg uit te komen.

Sepp de Roover zorgde na 25 minuten voor het eerste gevaar van Groningen. Zijn schot werd door Jelle ten Rouwelaar naast het doel getikt. Centrale verdediger Andreas Granqvist verscheen vlak voor rust plotseling oog in oog met de doelman van NAC, maar de Zweed bleef niet koel genoeg.

Waar het publiek uit Breda al voor vreesde, kwam kort na rust uit. Fredrik Stenman kreeg op de linkerflank alle tijd om voor het doel van Ten Rouwelaar een medespeler te vinden en die vond hij in Danny Holla.

Omdat Ten Rouwelaar onder de voorzet van Stenman heen dook, kon de middenvelder van Groningen voor een leeg doel eenvoudig binnentikken: 0-1.

Idabdelhay

NAC had moeite om zich van die tegenstag te herstellen. Het ontbeerde de ploeg van Robert Maaskant aan creativiteit om ruimte te vinden in de stugge defensie van Groningen.

Invaller Idabdelhay zorgde er in blessuretijd alsnog voor dat NAC met een goed gevoel naar Groningen kan afreizen.