AMSTERDAM - Arantxa Rus is er niet in geslaagd de derde ronde van Roland Garros te bereiken. De enige Nederlandse deelneemster in het enkelspel was niet opgewassen tegen de Kazachstaanse Jaroslava Sjvedova; 6-0, 6-2.

Rus begon dramatisch aan de partij. In de eerste game moest zij meteen haar service inleveren bij de drie jaar oudere Sjvedova.

Ook haar tweede opslagbeurt kon de Nederlandse niet vasthouden waardoor haar tegenstandster snel kon uitlopen naar 4-0.

Te sterk

De 18-jarige Delftse wist in de eerste set Sjvedova geen enkele keer onder druk te zetten. In het vervolg van de wedstrijd kwam daar geen verandering in.

In haar eerste opslagbeurt van de tweede set pakte zij slechts één punt waardoor de Kazachstaanse meteen weer een break wist te realiseren.

Sjvedova was duidelijk een maat te groot voor Rus. De Nederlandse maakte zelf nauwelijks onnodige fouten maar haar tegenstandster wist keer op keer de winnende punten langs haar te slaan.

Winners

Het aantal 'winners' van Sjvedova kwam uiteindelijk uit op 30 tegen slechts acht voor Rus. Pas op 4-0 in de tweede set begon de jonge Nederlandse voor het eerst van zich af te bijten.

In de elfde game wist zij voor het eerst haar eigen service te behouden en een game naar zich toe trekken.

De opleving kwam echter veel te laat om de winst van Sjvedova nog in gevaar te brengen. De Kazachstaanse kon de wedstrijd uiteindelijk simpel uitserveren.

Leermoment

Arantxa Rus noemde haar fikse nederlaag een goed leermoment. ''Ik heb hier veel geleerd en ervaring opgedaan'', zei de tennisster. ''Ik kon er vandaag geen wedstrijd van maken, maar ik vind toch dat ik een goed toernooi heb gespeeld.''

Die tevredenheid betrof de vier partijen, waarvan drie in de kwalificaties, die ze in Parijs won. ''Dat gevoel overheerst'', zei Rus. ''Zij speelde ook wel erg goed.''

ZIE OOK:

Geen reden voor paniek bij Rus