ZEIST - De KNVB trekt de licentie van Fortuna Sittard per 30 juni in. De licentie wordt ingetrokken omdat de club niet heeft voldaan aan de verplichting om een plan van aanpak op te stellen.

Bovendien voorzag Fortuna geen saneringsmogelijkheden en was het risico van een faillissement reëel, indien sanering op de korte termijn niet bewerkstelligd zou kunnen worden.

Dat maakte Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, dinsdag bekend.

Categorie 1

De problemen van Fortuna Sittard speelden al sinds 1 maart 2008, bij het indienen van de halfjaarcijfers. De KNVB besloot Fortuna daarop in te delen in categorie 1.

''Dat noemen we ook wel de ziekenboegcategorie'', aldus Kesler. ''Dit zijn de clubs die onder curatele staan.''

Fortuna kreeg daarom, net als andere clubs uit categorie 1, als opdracht van de voetbalbond mee om voor 1 juni 2008 met een plan van aanpak te komen.

De Limburgse club slaagde daar niet in, ook niet na het verlenen van uitstel. De KNVB startte daarom de procedure tot het intrekken van de licentie.

Geen bestaansrecht

''Fortuna had geen bestaansrecht meer, zo bleek uit onafhankelijk onderzoek dat we hebben laten uitvoeren'', aldus Kesler. ''Toen we vernamen dat Fortuna samen met Roda sprak over een mogelijke fusie, hebben we Fortuna respijt gegeven.''

Het bestuur betaald voetbal verzocht de licentiecommissie daarom in december 2008 om het besluit niet definitief te maken. ''Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor het fusieproces'', aldus Kesler.

Na een advies van de Centrale Spelers Raad, dat ook luidde dat Fortuna geen bestaansrecht meer heeft, besloot de licentiecommissie op 19 februari de licentie van Fortuna per 30 juni 2009 in te trekken. Fortuna Sittard ging tegen dat besluit in beroep, maar dat werd dinsdag ongegrond verklaard.

Schuld

De Stichting Trots op Fortuna (TOF) bracht de schuld van de club de voorbije periode terug van 5,3 miljoen euro naar 6 à 7 ton. Om volgend seizoen nog betaald voetbal te spelen moest de Limburgse club ook dat laatste beetje wegwerken.

De club wilde dat onder meer doen met een benefietwedstrijd tegen Bayern München, op 31 mei. Dat was een initiatief van Mark van Bommel, die zelf in de jaren negentig bij Fortuna speelde en nu bij de Zuid-Duitse club onder contract staat.

Dat uitstel lijkt Fortuna nu niet te krijgen van de KNVB. Op woensdag 6 mei kwam de club al op rapport bij de voetbalbond. De afgevaardigden van Fortuna hielden destijds naar eigen zeggen een goed gevoel over aan het gesprek.

Rechter

Fortuna Sittard overweegt naar de rechter te stappen. De Limburgse club wil de beslissing van de KNVB om Fortuna geen licentie meer te verlenen mogelijk aanvechten. Dat zei Paul Rousseau, woordvoerder van Fortuna Sittard, dinsdag in Zeist.

''Wij hebben een beetje het idee dat we als voorbeeld worden gesteld voor andere clubs'', aldus Rousseau.

''Wij hielden een goed gevoel over aan de behandeling van de beroepszaak op 22 april, waarbij we hebben aangegeven hoe we de problemen zouden aanpakken."

"Daarom zijn we wel teleurgesteld. De KNVB heeft gekeken naar de situatie in februari, toen het besluit werd genomen om de licentie in te trekken. Maar hoe konden we toen een plan van aanpak voor Fortuna maken? Toen waren we bezig met de fusie.''