ZEIST - De KNVB heeft maandag aan een delegatie van eredivisieclubs laten weten dat Nederland B volgend seizoen geen vervolg krijgt. De nationale voetbalbond ziet geen meerwaarde meer in het schaduwteam van het Nederlands elftal omdat Jong Oranje in september weer aan een nieuwe EK-kwalificatiereeks begint.

Nederland B werd vorig jaar na twee decennia weer in het leven geroepen nadat Jong Oranje zich niet wist te plaatsen voor het EK.

''We wilden voorkomen dat spelers die dicht tegen het grote Oranje aanzitten tussen wal en schip zouden vallen'', legt bondscoach Bert van Marwijk op de website van de Nederlandse voetbalbond uit.

''Nederland B heeft wat ons betreft aan de verwachtingen en doelstellingen voldaan. Amrabat, Braafheid, Elia, Mendes da Silva, Schaars, Van der Wiel en Wielaert hebben zich via Nederland B in de kijker gespeeld bij de A-ploeg."

Waarde

"Dat geeft aan dat het project zijn waarde heeft gehad. Vanaf september ontstaat een andere situatie, aangezien Jong Oranje dan weer kwalificatie gaat spelen. De belangrijkste peiler onder het B-eftal valt daardoor weg.''

Nederland B stond het afgelopen jaar onder leiding van Johan Neeskens. Hij werd geassisteerd door Dennis Bergkamp en Arthur Numan.

De KNVB zoekt nog een technische staf voor Jong Oranje. Het contract van Foppe de Haan bij de KNVB loopt deze zomer af.