INDIANAPOLIS - Autocoureur Robert Doornbos heeft zaterdag geen tijd neer kunnen zetten in de kwalificatie voor de befaamde Indy 500.

De Nederlander raakte in de warming-up met zijn auto de muur van het beruchte ovalen circuit in het Amerikaanse Indianapolis en viel uit. De Rotterdammer bleef ongedeerd bij de crash.

Doornbos belandde vrijdag tijdens de derde trainingsdag ook al in de muur van de 'Brickyard', waar op 24 mei de legendarische 500 mijlswedstrijd wordt verreden.

''Ik heb geen idee wat er gebeurd is'', meldde Doornbos na zijn tweede crash in twee dagen tijd.

Teleurgesteld

''Ik ben enorm teleurgesteld. De mannen hebben fantastisch werk verricht om de wagen klaar te krijgen. Alles voelde perfect. Ik was net op snelheid toen de achterkant me als het ware inhaalde. Het is echt super jammer, want ik wilde me vandaag kwalificeren.''

De coureur van Newman/Haas/Lanigan komt pas op 14 mei weer de baan op voor de training. Hij kan zich dan op 16 mei kwalificeren, maar meer dan maximaal de 23e startposities zit er niet in.

''Dat is even slikken. Aan de andere kant praat het team me moed in. De Indy 500 is een lange race waarin veel kan gebeuren. Zeker is dat onze wagen de vereiste snelheid heeft."

Castrovenes

De Braziliaan Helio Castrovenes greep zaterdag poleposition. De tweevoudig winnaar van de Indy 500 reed in zijn Penske-bolide een gemiddelde snelheid over vier ronden van 361,883 kilometer per uur.

De Australiër Ryan Briscoe kwam tot 360,703 km/uur en de Brit Dario Franchitti tot 360,509 km/uur. Zaterdag was 'poleday' voor de Indy 500 en werden de eerste elf startposities verdeeld.

Zondag volgt de kwalificatie voor de startposities 12 tot en met 22.