LONDEN - Liverpool heeft in ieder geval voor een dag de koppositie in de Premier League overgenomen van Manchester United.

De ploeg van Dirk Kuijt en Ryan Babel won zaterdag met 3-0 bij West Ham United en kwam daarmee in punten (80) op gelijke hoogte met United, dat zondag in actie komt tegen stadgenoot Manchester City. Liverpool komt op basis van een beter doelsaldo even aan de leiding.

Manchester United heeft de beste papieren om kampioen te worden in Engeland. De finalist van de Champions League moet namelijk nog twee wedstrijden inhalen op Liverpool, te beginnen met zondag tegen City.

Chelsea, dat derde staat op zes punten van de twee koplopers, komt zondag in actie tegen nummer vier Arsenal.

Gerrard

Steven Gerrard was zoals zo vaak de grote man bij Liverpool. De aanvoerder bracht zijn ploeg al na twee minuten aan de leiding en verdubbelde vlak voor rust de score.

Zijn strafschop kon nog worden gekeerd door West Ham-doelman Robert Green, maar in de rebound was Gerrard wel trefzeker. Op aangeven van Kuijt maakte invaller Babel er in de slotfase ook nog 3-0 van.

WBA - Wigan Athletic

West Bromwich Albion heeft zaterdag de laatste kans op handhaving in de Premier League gegrepen.

De ploeg van Gianni Zuiverloon en Ryan Donk won met 3-1 van Wigan Athletic. Marc-Antoine Fortuné, de voormalige spits van FC Utrecht, maakte twee doelpunten voor WBA.

Zuiverloon speelde de hele wedstrijd, Donk kwam een kwartier voor tijd in het veld.

De equipe uit West Bromwich kwam door de zege op 31 punten, evenveel als Middlesbrough en Newcastle United die maandag tegenover elkaar staan. Hull City, de ploeg van George Boateng, verloor tegen Stoke City de vijfde wedstrijd op rij (1-2).

Degradatiegevaar

Hull verkeert met 34 punten ook in rechtstreeks degradatiegevaar, net als Sunderland dat met 0-0 gelijkspeelde tegen Bolton Wanderers en 36 punten heeft.

Blackburn Rovers speelde zich nagenoeg veilig door een zege op Portsmouth: 2-0. André Ooijer kwam niet in actie voor de Rovers, die veertig punten hebben.