VENETIE - Mark Cavendish was zaterdag in het sprookjesachtige Venetië de eerste die het meest begeerde tricot in de Giro aan mocht trekken.

De topsprinter drukte na een ploegentijdrit van 20,5 kilometer in de Ronde van Italië als eerste renner van Team Columbia zijn wiel over de streep.

Met een tijd van 21.50 minuten was Team Columbia zes seconden sneller dan Garmin.

Cavendish en zijn ploeggenoten moesten als eerste van start gaan in Venetië, maar de overige teams reden zich vervolgens allemaal stuk op de tijd van Team Columbia.

De mannen van ploegleider Bob Stapleton denderden met een gemiddelde snelheid van 56,335 kilometer per uur over het vlakke parcours door de Italiaanse stad. Garmin, dat zich volledig had gericht op de tijdrit en dus als topfavoriet gold, kwam niet verder dan de tweede tijd.

Keuze

Volgens Stapleton was het een bewuste keuze geweest om Cavendish als eerste over de streep te laten komen.

"Hij heeft de komende dagen de grootste kans om de trui met succes te verdedigen", aldus de Amerikaanse manager. Met twee vlakke ritten voor de boeg lijkt de 23-jarige Brit, winnaar van Milaan-Sanremo, inderdaad nog wel even van het roze te kunnen genieten.

Armstrong

Lance Armstrong liet zich bij zijn rentree in een grote wielerronde ook direct van voren zien. De 37-jarige Amerikaan klokte met Astana de derde tijd, dertien seconden langzamer dan Team Columbia.

Armstrong, net op tijd hersteld van een sleutelbeenbreuk, keek met een goed gevoel terug op zijn eerste optreden in de Giro. "Ik heb niets gemerkt van mijn blessure. Maar voor de eindzege in de Giro heb ik nog niet genoeg conditie."

Rabobank

Rabobank begon de Giro goed met een zevende plek, op 38 seconden van Team Columbia en 25 tellen achter Astana, dat met Levi Leipheimer een favoriet heeft voor de eindzege.

De Nederlandse wielerploeg hoopt met de Rus Denis Mentsjov hoog te eindigen in het klassement. Ploegleider Adri van Houwelingen was te spreken over het verschil met Astana. "We hadden een halve minuut ingecalculeerd, dan is 25 seconden heel netjes."

Tevreden

Ook kopman Mentsjov keek tevreden terug op de eerste etappe. "De start is helemaal okay verlopen. Ik had hele goede benen en het team was excellent."

Concurrenten als Ivan Basso, Damiano Cunego en Carlos Sastre moesten allemaal tijd toegeven op de Rus.

De tweede etappe gaat zondag over 156 kilometer van Jesolo naar Trieste.

Volg alles over de Giro op NUsport

ZIE OOK:

Tevreden gezichten bij Rabobank

Eerste etappe Giro