BRUSSEL - De Belgische wielrenner Tom Boonen is met onmiddellijke ingang geschorst. Dat maakte zijn ploeg Quick-Step zaterdag bekend in een korte persverklaring. Boonen is vrijdag voor de tweede keer binnen een jaar betrapt op het gebruik van cocaïne.

De renner heeft een verbod gekregen om te koersen.

De teamleiding van de ProTour-ploeg zit momenteel met de sponsors rond de tafel en beraadt zich over eventuele verdere stappen.

Lefevere

Ploegmanager Patrick Lefevere zei eerder zaterdag dat hij 'diep ontgoocheld' was door het nieuws over zijn oogappel, die vorige maand nog triomfeerde in de klassieker Parijs-Roubaix.

Vorig jaar leidde het vergrijp ertoe dat Boonen niet mocht starten in de Ronde van Frankrijk. Quick-Step vergaf daarna de renner en verlengde zelfs zijn contract met drie jaar. Wel liet ploegmanager Patrick Lefevere toen weten dat Boonen zich geen fouten meer kon veroorloven.

Straf

De Vlaamse Gemeenschap, die de cocäine tijdens een controle buiten de wedstrijden aantrof in de urinestaal van Boonen, kan geen schorsing opleggen.

Het mondiale dopingbureau WADA en de wielerunie UCI hebben geen straf voor cocaïnegebruik buiten competitie.

De renner kan wel strafrechtelijk worden vervolgd. Op het bezit van cocaïne staat in België een celstraf van maximaal vijf jaar en een boete tussen 1000 en 100.000 euro
 

XTC

Vorig jaar rond dezelfde werd Boonen ook al betrapt op cocaïnegebruik en bezit van xtc. Het vergrijp leidde ertoe dat hij niet mocht starten in de Ronde van Frankrijk.

Boonen bekende schuld, maar kreeg verder geen straf. De raadkamer van de rechtbank verleende de wielrenner de gunst van opschorting; hij was door alle aandacht in de media en zijn uitsluiting van de Tour al genoeg gestraft.

Huiszoeking

Het parket van Turnhout heeft vrijdag huiszoeking gedaan bij de renner. Dat bevestigde procureur Jan Poels in belgische media.

''Boonen is ook al een eerste keer verhoord. De resultaten van de huiszoeking en het verhoor kunnen we niet bekendmaken.''

Controle

De controle vond buiten competitie plaats. De Vlaamse Gemeenschap kan strikt genomen geen schorsing opleggen als die controle plaatshad eerder dan één dag voor een gewone wedstrijd en eerder dan drie dagen voor een belangrijke rittenwedstrijd als de Ronde van Frankrijk.

Wielerbond

''Een intrieste affaire.'' Dat was zaterdag de reactie van algemeen directeur Tom Vandamme van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) op het nieuws dat wielrenner Tom Boonen voor de tweede keer is betrapt op het gebruik van cocaïne.

''Ik betreur het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van een figuur als Tom Boonen. Wat moeten zijn ploegmakkers, het personeel en de leiding van de ploeg hiervan denken? Vooral voor ploegleider Patrick Lefevere is dit een klap in het gezicht.''

Voorbeeldfunctie

Vandamme hekelt het gedrag van de populaire wielrenner: ''Ik wil het bijna niet meer hebben over de voorbeeldfunctie van Boonen voor de jeugd. Die was na vorig jaar al een stuk aangetast en is nu allicht helemaal weg. Boonen hoeft zich ook niet weg te steken achter privéproblemen. Iemand met zijn salaris is volledig tekortgeschoten.''

ZIE OOK:

Advocaat: Boonen zit heel diep in de put

Ploegleider Lefevere: 'Diep ontgoocheld'