ALKMAAR - AZ heeft de eigen supporters opgeroepen zondag geen vuurwerk of fakkels af te steken rondom de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen.

De landskampioen krijgt na afloop van dat duel de schaal overhandigd door KNVB-directeur Henk Kesler, maar AZ hoopt dat de fans zich bij de festiviteiten aan de regels houden.

De Alkmaarders hangt namelijk een straf van de KNVB boven het hoofd naar aanleiding van het duel met Vitesse op 18 april.

Vitesse

Tijdens die wedstrijd, waarin AZ de landstitel kon pakken, staken de fans vuurwerk af en gooiden ze een beker bier in het gezicht van een speler van Vitesse. De KNVB stelde een vooronderzoek in naar de misdragingen van de supporters.

AZ verloor met 2-1 van Vitesse en moest het kampioensfeest daardoor even uitstellen. Door de nederlaag van concurrent Ajax kon AZ een dag later alsnog de champagne ontkurken.

Straf

Volgens AZ is de kans ''reëel aanwezig'' dat de KNVB een straf zal opleggen naar aanleiding van de incidenten op 18 april.

De bond bestrafte NAC onlangs met het spelen van een wedstrijd zonder publiek nadat fans vuurwerk hadden afgestoken in het stadion.

Shirts

Alle AZ-supporters die zondag de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen bezoeken, krijgen bij het DSB Stadion een kampioensshirt.

Dat rode shirt, met de opdruk 'AZ landskampioen seizoen 08/09', is een cadeautje van hoofdsponsor DSB Bank.