ZAGREB - Timothy Petersen is vrijdagavond in Zagreb Europees kampioen karate (kumite) geworden in de klasse tot 84 kilogram.

De Veenendaler was in de eindstrijd te sterk voor de Turk Enes Erkan, de houder van de wereldtitel bij de junioren.

Petersen moest in de Kroatische hoofdstad werken voor het goud. Na anderhalve minuut stond hij met 0-2 achter. De winnaar van het Dutch Open, eerder dit jaar in Rotterdam, herstelde zich echter bijtijds en stapte uiteindelijk met een zege van 5-2 van de tatami.

Krachttraining

Het succes is volgens Petersen mede te danken aan een wat andere voorbereiding dan de voorbije jaren. ''Nog specifieker. Met extra aandacht voor krachttraining en voeding. Ik heb er alles voor opzij gezet'', reageerde hij vlak na de huldiging.

Het was de tweede Europese titel voor de Nederlander. In 2005 was hij, toen volkomen onverwacht, in Tenerife al eens de beste.

Nu hield iedereen rekening met hem en was de druk aanzienlijk groter. Petersen bleek er tegen bestand en maakte de verder tegenvallende eerste dag voor de Nederlandse selectie alsnog tot een succes.

Fantastisch

''Geweldig. Bij de laatste EK's ben ik een paar keer als vijfde geëindigd. Het is fantastisch weer eens op de hoogste tree van het ereplatform te staan'', zei Petersen.

Door de zege op zijn Italiaanse rivaal Salvatore Loria in de halve eindstrijd was hij al boordevol vertrouwen aan de laatste klus begonnen.