BERGEIJK - Winnaars die het niet konden geloven, verliezers die hun verbazing niet onder stoelen of banken staken. De nationale titelstrijd tijdrijden leverde woensdag in Bergeijk genoeg gespreksstof op.

Bij de mannen won Maarten den Bakker, dat was een surprise. Bij de vrouwen zegevierde Jolanda Van Dongen-Cools. Wie? Als Jolanda Cools fietste ze in een ver verleden nog voor de nationale selectie. "Ik heb nog met haar gereden vroeger", herinnerde de geklopte Leontien Zijlaard-Van Moorsel zich. "Een beul, maar dit had ik niet van haar verwacht."

Dikke konten

De wonderbaarlijke kampioene wordt zaterdag 37 jaar, was in 1992 gestopt omdat ze de anorexiacultus in het vrouwenpeloton ("Piet Hoekstra met zijn gezeur over te dikke konten") moe was en keerde vorig jaar terug op de fiets omdat ze zichzelf te zwaar vond. Vier weken geleden leende ze een tijdritfiets. Het voor vrouwen unieke voorblad kwam van de fiets van haar man. "Ik heb een keer of vier erop getraind."

Dit voorjaar reed ze nog even bij de opleidingsploeg van Farm Frites, maar het boterde niet met de ploegleider. Terug bij haar club de Zuidwesthoek viel de medisch secretaresse vooral op door in criteriums dwars door alle afspraken heen te fietsen. Woensdag versloeg ze een instituut. Van Moorsel kon het amper geloven. "Het zal wel kloppen. Ik heb niet het gevoel dat ik slecht gereden heb. Zij zal gewoon een superdag hebben gehad."

Tussentijden

Bij de mannen was Servais Knaven, derde achter Den Bakker en Bart Voskamp, nog het meest verbaasd over de uitslag. Die verwondering betrof niet zo zeer de eindtijd van de winnaar, 19 seconden sneller dan de topfavoriet, als wel de aan hem verstrekte tussentijden. "Ik was de hele race de snelste. Ik kwam hier ook over de finish met het idee dat ik gewonnen had."

Dat viel dus tegen. Den Bakker is al enige tijd in topvorm. "Ik zal niet zeggen dat ik de benen heb waarmee ik ooit het podium haalde in de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, maar mijn motivatie is nog nooit zo goed geweest." De Zuid-Hollander kwam terug na blessureleed en een psychische crisis en reed in Bergeijk een perfecte race. "Ik kon op het laatst nog versnellen."

Niemand

Het is normaal gesproken niet voldoende voor een topnotering bij het wereldkampioenschap, over anderhalve maand in Hamilton. Bondscoach Gerrie Knetemann opperde al geen deelnemer af te vaardigen omdat Nederland al jaren geen rol van betekenis speelt. Den Bakker zei zich vooral op de wegrace te richten. "Als ik het idee heb dat ik in de tijdrit mee kan doen voor een top-15 plaats wil ik er over denken."

Jolanda Van Dongen-Cools maakte zich heel even illusies, maar hoorde snel dat het parkoers in Hamilton lastig is. "Dan is het niks voor mij." Bij de beloften reed Thomas Dekker zich met zijn nationale titel in de selectie. Niels Scheuneman, de nummer twee, was al zeker van deelname.