KERKRADE - Roda JC voetbalt zondag voor de laatste kans. De Limburgse club speelt volgend seizoen in de eerste divisie als het de uitwedstrijd bij Feyenoord verliest.

Ook een gelijkspel in de Rotterdamse Kuip is misschien niet voldoende. Roda JC is dan afhankelijk van de uitslag van het duel tussen De Graafschap en Volendam.

Roda JC heeft uit 33 wedstrijden 27 punten verzameld. FC Volendam heeft een puntje meer, maar een slechter doelsaldo dan de Limburgse club.

Heracles

De Graafschap en ADO Den Haag hebben twee punten meer dan Roda JC. Heracles heeft een voorsprong van vier punten op de Limburgse club en kan dus niet meer rechtstreeks degraderen.

Heracles, dat afsluit met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, moet wellicht nog wel aan de play-offs tegen degradatie deelnemen.

Alleen de nummer achttien van de eredivisie degradeert rechtstreeks. De nummer zeventien en zestien komen na de reguliere competitie nog in actie tegen clubs uit de eerste divisie.

Kampioensschaal

De laatste speelronde van de eredivisie is vooral spannend voor de laaggeklasseerde clubs. AZ is al twee weken kampioen en mag bij de thuiswedstrijd tegen Heerenveen de kampioensschaal in ontvangst nemen.

FC Twente kan de tweede plaats niet meer ontgaan. De bekerfinalist gaat op bezoek bij Ajax, dat nog een puntje nodig heeft voor de derde positie.

Ajax

Ajax, met John van 't Schip op de bank, wil graag derde worden omdat het anders een extra ronde in de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup, moet voetballen.

PSV en Heerenveen zijn ook al zeker van Europees voetbal. De landskampioen van de laatste vier jaar uit Eindhoven heeft in de uitwedstrijd bij Willem II alleen bij een zege nog kans om derde te worden.

Nummer vijf Heerenveen, dat dus op bezoek gaat bij AZ, wil in de laatste speelronde nog drie punten goedmaken op PSV.

Play-offs

FC Groningen (zesde) doet mee aan de play-offs om het laatste en laagste ticket voor de Europa League. Feyenoord (zevende), NAC (achtste), FC Utrecht (negende), Vitesse (tiende) en NEC (elfde) hebben nog uitzicht op de play-offs.

Feyenoord ontvangt zondag Roda JC. FC Groningen speelt voor eigen publiek tegen NAC en FC Utrecht voetbalt bij Heracles. Vitesse gaat op bezoek bij ADO Den Haag en NEC ontvangt Sparta.

Negende plaats

Ook de negende plaats in de eindstand van de eredivisie geeft recht op deelname aan de play-offs om het laatste ticket voor het kwalificatietoernooi van de nieuwe Europa League (de vroegere UEFA Cup).

Dat blijkt vrijdag uit een mededeling van de KNVB over de verdeling van de Europese tickets.

De UEFA heeft de KNVB donderdagavond alsnog toestemming gegeven om de eigen reglementen te volgen. Daarmee is aan alle onzekerheid rond de indeling van de play-offs een einde gekomen.