DONETSK - Sjachtar Donetsk heeft donderdagavond de finale bereikt van het toernooi om de UEFA Cup.

De Braziliaan Ilsinho was voor eigen publiek, 25.000 man sterk, de held in het Oekraïense onderonsje met Dinamo Kiev.

Hij maakte de winnende treffer een minuut voor het verstrijken van de reguliere tijd: 2-1.

Voorsprong

De thuisclub, tot dusver bijna altijd in de schaduw van Dinamo, kwam na ruim een kwartier op voorsprong door een fraaie treffer van Jadson, een van de vele Brazilianen op de loonlijst.

Sjachtar ging na de snelle 1-0 echter niet vol overtuiging door. De Roemeense coach Mircea Lucescu zag lijdzaam toe dat zijn team de controle kwijtraakte.

Bangoura

Dinamo nam het initiatief over maar wist zich aanvankelijk geen raad met de (weinige) kansen. De Afrikaanse Kiev-spits Ismaël Bangoura, geboren in Guinee, maakte vlak na rust verdiend gelijk.

Net toen beide Oekraïense ploegen, in eigen land al jaren toonaangevend, zich verzoend leken te hebben met een verlenging, sloeg Ilsinho vanaf de rechtervleugel toe.

Hij ving een verre pass op, dribbelde het strafschopgebied binnen, kapte een tegenstander uit en schoof de bal beheerst met links onbereikbaar voor doelman Stanislav Bogoesj binnen.

Grimmig

Het duel was niet hoogstaand, af en toe wel grimmig. De Portugese scheidsrechter Olegario Benquerenca liet het niettemin bij zes gele kaarten, waarvan twee wegens protesteren.

Oleksandr Alijev en Bangoura kregen deze toen ze verhaal kwamen halen wegens het afkeuren van een doelpunt van Ognjen Vukojevic.

De Kroaat tikte een harde, lage vrije trap binnen maar deed dat volgens arbiter en grensrechter in buitenspelpositie.

Finale

De eerste wedstrijd was geëindigd in 1-1. In de finale staat Sjachtar tegenover Hamburger SV of Werder Bremen.

De Tsjechische verdediger Tomas Hübschmann zal er op 20 mei in Istanbul niet bij zijn. Hij kreeg donderdag opnieuw geel en is geschorst.

Sjachtar Donetsk naar finale