AMSTERDAM - Johan Cruijff had het vertrek van Marco van Basten niet zien aankomen. "Ik was totaal verrast door zijn opstappen", vertelde het voetbalicoon donderdag in Enschede.

Daar werd in het stadion van FC Twente een Johan Cruijff College voor talentvolle topsporters geopend. "Het is heel erg jammer voor het voetbal, er had veel meer ingezeten."

Cruijff en Van Basten werkten vorig jaar korte tijd samen bij Ajax, maar na een verschil van inzicht over de manier waarop de reorganisatie vorm moest krijgen, stapte 'El Salvador' op.

Met de structuur binnen de club is volgens Cruijff nog steeds van alles mis. "De organisatie deugt van geen kanten, er zijn niet voor niets in twaalf jaar elf trainers versleten."

Tien jaar

Achter de schermen probeerde Cruijff lang de organisatie op poten te zetten. "Ik ben er tien jaar mee bezig geweest, maar het is niet gelukt. Zolang je dat niet oplost, kan je elk jaar wel iemand anders voor de groep zetten. Er is niemand die het hier langer dan een jaar gaat volhouden."

Tussen Cruijff en Van Basten lijkt de lucht na de breuk bij Ajax nog steeds niet helemaal geklaard. "Van Basten was een vriend", zo sprak hij in de verleden tijd over de man die hij als bondscoach jarenlang de hand boven het hoofd hield.

Het is nog niet bekend wie het nu als trainer mag gaan proberen bij Ajax, dat met het uitvoeren van het rapport-Coronel probeert voor meer stabiliteit te zorgen. Als mogelijke opvolgers van Van Basten circuleren de namen van Frank Rijkaard, Co Adriaanse en Ronald Koeman.

NUsport

Verschillende kandidaten voor Ajax
'Als ajax mij wil hebben ben ik beschikbaar'