LONDEN - Chelsea heeft woensdag in de halve finale van de Champions League in extra tijd de winst uit handen gegeven. Door een wanhoopspoging van Andreas Iniesta kwam Barcelona op 1-1.

De treffer in Londen was voldoende voor de Spanjaarden, na de eerdere 0-0 in eigen huis.

Door een masterplan van coach Guus Hiddink leek Chelsea Barcelona voor de tweede keer van scoren af te houden. Tussen het ontregelen van wellicht 's werelds beste aanvallers door vond de thuisclub nu zelf wel de kracht te scoren.

Met één doelpunt deden de Engelsen zichzelf te kort. Dat brak ze laat in de avond op.

Finale

Barcelona staat daardoor eind mei in Rome in de finale, tegen de tegenstander die de club vorig seizoen in de halve eindstrijd dwarsboomde: Manchester United.

De Engelsen zijn titelverdediger, na de zege vorig jaar in Moskou op Chelsea. In Rusland was doelman Edwin van der Sar de held, met doortastend optreden in de strafschoppenreeks.

Evenals eerder in het eigen Nou Camp kon Barcelona in Londen vrijwel geen kansen uitspelen. Als één van de weinigen had Hiddink dé manier gevonden het ritme uit de aanval van de virtuozen te halen. Dat was een kunststukje.

Real

Het afgelopen weekeinde scoorden de Spanjaarden nog zes keer bij Real in Madrid. Eerder rolden ze in de Champions League grote clubs als Lyon en Bayern München op.

Nu was dat anders. Samuel Eto'o werd niet in stelling gebracht. De wonderbaarlijke Lionel Messi kwam nauwelijks in zijn ritme. Op het middenveld konden topspelers als Andreas Iniesta en Xavi het spel geen vorm geven.

Het was het gevolg van de kracht van het collectief van het team uit Londen. Iedereen viel aan en, vooral, iedereen verdedigde.

Mogelijkheden

Eerder in Barcelona ontspon zich onder die omstandigheden een duel zonder mogelijkheden. Nu waren die er wel, voor Chelsea. Uit een afgeslagen aanval maakte Michael Essien al na negen minuten de 1-0.

De Ghanees nam de bal ineens op zijn linkerschoen, wat hij niet vaak doet, en versloeg doelman Victor Valdes via de onderkant van de lat.

Ook daarna bleven de beste kansen voor de Engelsen. Didier Drogba, de sinds de komst van Hiddink opgeleefde spits, strandde maar net op Valdes.

Terry

John Terry kopte rakelings naast. Scheidsrechter Tom Henning Ovrebo onthield de thuisclub een strafschop, na een overtreding van Daniel Alves op Florent Malouda.

De tweede domper kreeg Barcelona na ruim een uur te verwerken. Volgens de scheidsrechter haalde Eric Abidal de doorgebroken Nicolas Anelka onderuit. Het kostte hem de rode kaart.

Met tien man leken de Spanjaarden niet meer bij machte alsnog door te drukken. Chelsea kreeg de ruimte de definitieve beslissing te forceren. Dat verzuimden ze.

Daardoor kwam Iniesta alsnog in de gelegenheid het duel een niet meer verwachte wending te geven.

NUsport

Hiddink gefrustreerd over scheids
Guardiola: Talent en een beetje geluk

Chelsea - Barcelona