LONDEN - Manchester United kan de eerste ploeg worden die de titel in de Champions League (anno 1992) prolongeert.

De Engelse kampioen plaatste zich dinsdagavond opnieuw voor de finale. De titelhouder deed dat op grootse wijze.

De succesformatie van coach Sir Alex Ferguson zette Arsenal in Londen te kijk: 1-3, na 1-0 vorige week in Manchester.

Ronaldo

Cristiano Ronaldo was met twee treffers weer eens de grote man in de ploeg van doelman Edwin van der Sar.

De laatste moest in de slotfase nog wel een trefzekere strafschop van Robin van Persie incasseren, na een lichte overtreding van Darren Fletcher.

De verdediger van Manchester United kreeg daarvoor zelfs rood en mist daardoor de finale op 27 mei in Rome. Chelsea of Barcelona fungeert in Italië als tegenstander.

Snelle treffers

Al na elf minuten was de hoogspanning eraf door snelle treffers van Park (ex-PSV) en Ronaldo.

Het zwaar aangeslagen Arsenal probeerde er na de rampzalige beginfase nog wel een wedstrijd van te maken, maar slaagde daar niet in. Van Persie viel kort na zijn doelpunt met een hoofdwond uit, na een botsing met Vidic.

Ferguson

Sir Alex Ferguson was vooraf nog niet helemaal gerust op de goede afloop in het Emirates Stadium, waar hij met Manchester United nog nooit had gewonnen. De Schot kende de kracht van Arsenal op eigen veld maar al te goed.

De Gunners verloren ruim vijf jaar geleden voor de laatste keer op eigen veld in de Champions League, met 1-2 van Chelsea.

Behoudend

In die wetenschap begon Ferguson met een ietwat behoudende opstelling. Hij hield zijn spitsen Berbatov en Tevez op de bank.

Rooney en Ronaldo stonden er voorin alleen voor. De Zuid-Koreaan Park versterkte het middenveld en die tactische keuze pakte goed uit.

Park

Al in de achtste minuut sloeg Park toe uit een voorzet van Ronaldo waarbij de jonge Arsenal-verdediger Gibbs ongelukkig uitgleed.

Van Persie sprak troostende woorden tegen zijn arme ploeggenoot, die heel goed besefte dat hij zijn ploeg in een zeer lastige positie had gemanoeuvreerd.

Uitzichtloos

Amper drie minuten na de openingstreffer van goudhaantje Park was de situatie van Arsenal vrijwel uitzichtloos. Ronaldo verraste doelman Almunia met een daverende knal in de korte hoek: 0-2.

Daarmee was de thuisploeg veroordeeld tot het maken van vier doelpunten om de finale nog te halen. Dat was uiteraard geen doen meer voor de jeugdige brigade van coach Arsene Wenger.

Na de pauze kwam Manchester United nauwelijks in de problemen. De beste kansen in de tweede helft waren opnieuw voor de bezoekers.

Doelman Almunia capituleerde na een uur opnieuw voor de weergaloze Ronaldo die scoorde uit een ragfijne counter: 0-3. Van Persie boekte daarna oog in oog met Van der Sar van elf meter nog een persoonlijk succesje: 1-3.

ZIE OOK:

Van der Sar: Rome-syndroom wegpoetsen

Manchester United naar finale