PINOS ALTOS - De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong heeft zijn rentree in het peloton bekroond met een tweede plaats in de eindstand van de Ronde van de Gila.

De coureur van Astana, die hersteld is van een sleutelbeenbreuk, moest tijdens de etappekoers in de Amerikaanse staat New Mexico alleen zijn land- en ploeggenoot Levi Leipheimer voor zich dulden.

Armstrong eindigde in de slotrit verrassend op de tweede plek. In de massasprint werd de zevenvoudig Tourwinnaar afgetroefd door Phil Zajicek.

''Ik wist niet dat de aankomst omhoog liep'', keek Armstrong terug. ''Het bleef maar omhoog gaan.'' De Astana-wielrenner raakte tijdens de sprint een kort ogenblik ingesloten en verloor daarmee kostbare meters. ''Toen ik eindelijk weer in het wiel van Zajicek zat, was ik stuk.''

Giro

De Amerikaanse coureur vertrekt deze week naar Italië waar hij zal deelnemen aan de Giro. Armstrong benadrukte dat hij vanwege zijn sleutelbeenbreuk met andere verwachtingen naar Europa reist.

''Ik kan zonder druk fietsen en ga er alles aan doen om Leipheimer naar de eindzege te loodsen.'' Toch denkt de Astana-coureur dat hij mogelijk kan meedoen voor één of meerdere etappezeges.

''Maar het belangrijkste doel is om Levi te beschermen en ervoor te zorgen dat hij maximaal kan presteren. Het zou geweldig zijn als een Amerikaan de Ronde van Italië kan winnen.''

Armstrong in Ronde van de Gila