ROME - Rafael Nadal en Svetlana Koeznetsova hebben zich zondag naar de overwinningen geslagen bij de graveltoernooien in Rome en Stuttgart.

Nadal pakte voor de vierde keer de hoofdprijs in de Italiaanse hoofdstad. Hij was met 7-6 (2) 6-2 te sterk voor de Servische titelverdediger Novak Djokovic.

Nadal was in Rome eerder succesvol in 2005, 2006 en 2007. Hij is de eerste speler die vier maal op de erelijst staat.

Djokovic

De Spaanse nummer een van de wereld begon sterk in de eerste set. Hij brak meteen door de service van Djokovic. In de negende game kreeg hij al een setpunt, maar benutte dit niet.

De Serviër, die in de halve eindstrijd Roger Federer uitschakelde, vocht zich terug en pakte het servicepunt van Nadal.

Tot zijn grote ergernis kon Djokovic ook zijn eigen opslagbeurt niet verzilveren. Uit frustratie sloeg hij voor de tweede keer deze week zijn racket kapot. Desondanks sleepte hij er toch een tiebreak uit, die Nadal echter overtuigend met 7-2 won.

Breekpunt

In het tweede bedrijf kreeg Djokovic meteen een breekpunt, maar Nadal werkte dit weg. In de zesde game moest de Serviër zijn service inleveren en daarna nog een keer. Nadal besliste de partij uiteindelijk eenvoudig met 6-2. Hij boekte zijn 30e zege op gravel op rij.

Djokovic raakt door zijn verlies punten voor de wereldranglijst kwijt en moet zijn derde plaats afstaan aan Andy Murray. Hij is later deze maand de eerste Brit die deel uitmaakt van de top drie.

Koeznetsova

In Stuttgart kon Dinara Safina haar favorietenrol niet waarmaken. De nummer een van de wereld moest in een Russisch onderonsje met 6-4 6-3 buigen voor Svetlana Koeznetsova.

Ze kreeg voor haar overwinning 79.000 euro en een cabrio van sponsor Porsche. Het was haar eerste toernooizege van dit jaar en de tiende titel in haar loopbaan.

''Het is geweldig om hier te winnen'', jubelde Koeznetsova na afloop.

Safina baalde. ''Ze speelde goed en ik voelde me niet zo goed vandaag. Maar ik ben nog steeds de nummer een.''