HEERENVEEN - Trainer Trond Sollied van SC Heerenveen stuurt bij de play-offs tussen de nummers vijf tot en met acht niet zijn beste elftal het veld in.

De ploeg wordt tot play-offs veroordeeld als het op 17 mei de bekerfinale tegen FC Twente verliest.

''Ik zie geen reden waarom ik mijn belangrijke spelers een deel van hun vakantie af moet nemen voor een weekje minder voorbereiding. Play-offs zijn goed voor de strijd tegen degradatie, maar bullshit voor de Europese tickets'', aldus de Noorse oefenmeester.

Positieverbetering

Heerenveen kan tegen het scenario aanlopen dat het slechts deelneemt aan de play-offs om een positieverbetering wat betreft de voorronde van de Europa League, de nieuwe naam voor de UEFA Cup, waarin het instroomt.

Winnen de Friezen de KNVB-beker, dan speelt de ploeg in augustus in de vier ronde (20 en 27 augustus).

Verliest Heerenveen de eindstrijd, dan wacht er al in de tweede ronde (16 en 23 juli) een opponent. Maar wint de club de play-offs dan hoeft er pas op 30 juli en 6 augustus in ronde drie gevoetbald te worden.

Rust

Dat laatste kan Sollied echter weinig schelen.

''Ik geef mijn spelers liever rust zodat ze fris en fit zijn voor het nieuwe seizoen, in plaats van dat ze in korte tijd vier wedstrijden moeten spelen en dan één weekje later kunnen beginnen aan de voorbereiding.''

De extra Europese wedstrijden die dan gespeeld moeten worden om de groepsfase te halen, ziet Sollied ook niet als een obstakel.

''We moeten toch voorbereidingswedstrijden spelen. Dan kunnen dat net zo goed echte wedstrijden zijn dan potjes ergens in de provincie.''