JEREZ - Valentino Rossi is vast al aan het aftellen. Nog twee zeges en dan heeft de Italiaanse motorcoureur het magische aantal van honderd Grote Prijzen gewonnen.

De veelvoudig wereldkampioen was zondag oppermachtig op het circuit van Jerez in de koningsklasse MotoGP.

Rossi reed op vanouds imposante wijze naar de overwinning in de Grote Prijs van Spanje.

Met nog tien ronden te gaan nam hij op zijn Yamaha resoluut de leiding en stond deze niet meer af. Hij reed de Spaanse favoriet Dani Pedrosa (Honda) op bijna drie seconden. De Australiër Casey Stoner (Ducati) gaf op de derde plaats ruim tien seconden toe.

98e zege

Rossi boekte zijn eerste GP-zege van dit seizoen. Het was de 98e in zijn racecarrière. De flamboyante Italiaan nam tevens de leiding in het wereldkampioenschap over van Jorge Lorenzo (Yamaha).

De Spanjaard, vorige week winnaar van de Grote Prijs van Japan, ging drie ronden voor het einde onderuit. Hij lag toen op de vierde positie en nam iets te veel risico in zijn poging het gat met de voor hem rijdende Stoner dicht te rijden.

In de tussenstand na drie races heeft Rossi 65 punten, Stoner volgt met 54 punten.

Smith

Bradley Smith won in de 125cc-klasse op indrukwekkende wijze zijn allereerste Grote Prijs.

De 18-jarige Aprilia-rijder leidde bijna van start tot finish en bleef de Spanjaarden Sergio Gadea (tweede) en Marc Marquez (derde) ruim voor.

De Nederlander Jasper Iwema volbracht voor de eerste keer een complete race. De jonge Drent reed op zijn Seel naar de 24e plaats.

Aoyama

De Italiaan Andrea Iannone (Aprilia) crashte in de eerste ronde, maar kon alsnog zijn weg vervolgen.

Door dat incident kwam hij echter niet verder dan de negentiende plaats en verdiende hij geen punten. Iannone behield desondanks de leiding in de WK-stand, Smith rukte op naar de tweede plaats.

De Japanner Hiroshi Aoyama triomfeerde in de 250cc-klasse.

De Honda-coureur bleef na een spannende strijd de Spanjaard Alvaro Bautista nipt voor. Het verschil op de meet was 0,132 seconde.

Titelverdediger Marco Simoncelli eindigde op de derde plaats. Bautista is koploper in het WK bij de kwartliters met 34 punten, Aoyama heeft één punt minder.