GENEVE - De Spanjaard Oscar Freire heeft zondag voor de tweede keer een rit gewonnen in de Ronde van Romandië.

Met de ritzege sloot Oscar Freire zondag de Ronde van Romandië succesvol af voor Rabobank.

''We tellen weer een beetje mee'', zei ploegleider Frans Maassen die ook nog Laurens ten Dam de bergtrui mee naar huis zag nemen.

Kreuziger

De eindzege was voor Tsjech Roman Kreuziger. De wielrenner van Liquigas behield in de slotetappe naar Genève zijn koppositie.

Kreuziger had zaterdag toegeslagen in de vierde etappe, over 157,5 kilometer van Estavayer-les-Lacs naar Sainte-Croix.

Kreuziger versloeg in de sprint de Est Rein Taaramae. De Rus Vladimir Karpets eindigde op 7 seconden als derde. Kreuziger nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Frantisek Rabon en verdedigde die zondag met succes.

Vorig jaar deed de Tsjech het ook al goed op Zwitsers grondgebied. Hij eindigde toen in Romandië als tweede en won later de Ronde van Zwitserland.

Massasprint

Freire, die donderdag al de tweede rit had gewonnen, zegevierde zondag opnieuw in de massasprint. Hij klopte ditmaal de Amerikaan Tyler Farrar.

Het waren de eerste twee zeges van dit jaar voor de Spanjaard, die in februari bij een valpartij in Californië twee ribben brak.

Freire dankte zijn ploegmaats uitbundig voor hun hulp.

''Ze hebben de koers keihard gemaakt en er in de finale voor gezorgd dat ik in een zetel naar de finish werd gereden. Ik kon eigenlijk niet meer verliezen.''

Het Raboteam had er mede voor gezorgd dat de Britse sprinter Mark Cavendish na een slecht moment op de zwaarste col van de dag, halverwege de koers, niet meer kon terugkeren.

Met steun van renners van Garmin en Euskaltel hielden de Rabo's in de laatste 40 kilometer het tempo strak.

Ten Dam

Laurens ten Dam had zaterdag door mee te zijn in een ontsnapping de bergtrui veroverd.

''Mijn tijdrit is verbeterd, maar ook mijn klimwerk'', constateerde Ten Dam.

''Het gaat nu veel constanter. Ik heb drie rondjes gereden en ben nergens uit de top tien weggeweest.''

Ten Dam start zaterdag in de Ronde van Italië, in de eerste plaats als helper van de Russische kopman Denis Mentsjov.

''Het zou mooi zijn een goed klassement te rijden en ik krijg best wat ruimte, maar met Denis hebben we een man die hem misschien kan winnen. Dat kan en mag ik niet uit het oog verliezen, maar ik wil zeker een paar keer goed in beeld rijden.''