SAINTE-CROIX - De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger heeft de macht gegrepen in de Ronde van Romandië.

De coureur van Liquigas won zaterdag de vierde en voorlaatste etappe, over 157,5 kilometer Estavayer-les-Lacs naar Sainte-Croix.

Kreuziger versloeg in de sprint de Est Rein Taaramae. De Rus Vladimir Karpets eindigde op 7 seconden als derde.

Rabon

Kreuziger nam ook de leiding in het algemeen klassement. Hij loste zijn landgenoot Frantisek Rabon af en verdedigt zondag op de slotdag een voorsprong van 18 seconden op Karpets.

Ontsnapping

De zwaarste etappe stond zaterdag een tijdje in het teken van een lange ontsnapping van Rabo-coureur Laurens ten Dam, de Spanjaard Igor Anton en de Fransman Jérôme Coppel. Die drie kregen op 45 kilometer van de streep gezelschap van vijf andere renners.

De klassementsrenners kwamen pas naar voren bij de slotklim naar Sainte-Croix. De Zweed Fredrik Kessiakoff bleef vooraan overeind, maar kreeg gezelschap van Kreuziger, Karpets en Taaramae.

Achter de vier ontstond een groep met onder anderen Alejandro Valverde, Cadel Evans en Rabo-kopman Denis Mentsjov. De vluchters bleven echter vooruit.

Kreuziger

Kreuziger was in de kopgroep de sterkste. In de afdaling reed hij weg zijn medevluchters, van wie Karpets en Taaramae in de slotkilometers nog wel konden terugkomen.

Op een kilometer van de streep reed Kreuziger zijn volgers opnieuw uit het wiel. Alleen Taaramae kwam vlak voor de finish nog dichtbij, maar de overwinning ging toch naar Kreuziger.

De Tsjech doet het doorgaans goed op Zwitsers grondgebied. Vorig jaar eindigde hij in Romandië als tweede en won hij de Ronde van Zwitserland. ''Zwitserland brengt me geluk'', lachtte de favoriet voor de eindzege op zondag.

Bergklassement

Laurens ten Dam hield aan zijn ontsnapping de leiderstrui in het bergklassement over. De Rabo-coureur ging drie keer als eerste over een berg en sprokkelde op die manier veel punten voor het klassement bij elkaar.