AMSTERDAM - Kenny van Hummel heeft in Rijssen de Ronde van Overijssel gewonnen. De renner van Skil-Shimano was de snelste in de massasprint. Hij bleef de Duitser Eric Baumann en Theo Bos voor.

Van Hummel nam daarmee revanche op Bos, die hem vorige week in de Ronde van Noord-Holland nog versloeg.

Van Hummel: ''Ik heb er een nacht van wakker gelegen dat ik het niet kon afmaken daar. Binnen de ploeg waren we daarom bijzonder gebrand op een nieuwe kans voor mij."

"Mijn ploeggenoten hebben zich ook daadwerkelijk een koers lang voor mij opgeofferd en gelukkig kon ik het nu wel afmaken. Ik vind ook dat ik dat verplicht ben aan mezelf. Ik wil naar de Tour de France deze zomer en dan moet ik dit soort wedstrijden gewoon winnen.''

Bos

Theo Bos verbaasde zichzelf eigenlijk door nog naar een podiumplaats te sprinten. ''Ik gaf in de laatste 20 kilometer geen cent voor mijn kansen, was helemaal verkrampt."

"Ik ben op eigen kracht nog in het wiel van Kenny beland en heb geen moment het gevoel gehad dat ik hem voorbij kon komen. Van achteren wist alleen Baumann mij nog te passeren. De finale hier was mij nog iets te selectief, maar ik blijf wel progressie maken.''

Valpartij

De koers werd al snel getekend door een massale valpartij, waarbij de Amerikaanse renner Wade Wolfenbarger zwaargewond raakte.

De 21-jarige coureur van de ploeg Cinelli Down Under werd met ernstig hoofdletsel door een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Enschede gebracht.

Koersdirecteur Theo de Rooij liet na afloop van de wedstrijd weten dat Wolfenbarger in coma ligt. Een delegatie van de organisatie is na de koers naar het ziekenhuis gegaan om zich over de situatie van de renner te laten informeren.

Zijn toestand werd zaterdagavond omschreven als ernstig maar stabiel.

Ontsnapping

De wedstrijd kreeg toch nog wat kleur, dankzij een lange ontsnapping van nationaal mountainbikekampioen Thijs Al en Sander Oostlander. Het duo reed 115 kilometer voor het peloton uit, maar werd daarna teruggegrepen.