AIGLE - Wielrenner Theo Bos moet zich binnenkort bij de internationale wielerunie UCI verantwoorden voor zijn aandeel in een valpartij tijdens de Ronde van Turkije vorige maand.

De UCI heeft vrijdag na uitvoerig onderzoek van de tv-beelden besloten de zaak over te dragen aan de disciplinaire commissie.

De Raborenner hangt een schorsing van een tot zes maanden boven het hoofd.

Oud-baanwielrenner Bos, die dit seizoen debuteert op de weg, was betrokken bij de val van de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. De geletruidrager brak daarbij twee van zijn onderste rugwervels.

Discussies

De beelden gingen de hele wereld over en zorgden in de wielerwereld voor heftige discussies over de schuldvraag van de Nederlander.

''Het gedrag van Theo Bos heeft het imago, de reputatie en de belangen van de wielersport en de UCI geschaad'', luidde de verklaring die de UCI vrijdag naar buiten bracht.

Bos had wel verwacht dat er een vervolg op de zaak zou komen. ''Zeker na alle commotie. Ik heb er geen probleem mee'', zei de sprinter vrijdag.

Opzet

''Ik kan nu bij de UCI mijn verhaal vertellen, dat vind ik belangrijk. Ik zal nogmaals uitleggen dat er geen sprake van opzet was. Ik denk dat ik dat wel duidelijk kan maken.''

Een eventuele straf komt bovenop de sanctie, diskwalificatie en een boete, die de jury na afloop van de Turkse rittenkoers had opgelegd.