ALKMAAR - AZ heeft vrijdag de transfer van Pontus Wernbloom bevestigd. De 22-jarige aanvallende middenvelder tekent een contract voor vier seizoenen, met een optie voor nog een jaar. De Zweed komt over van IFK Göteborg, dat de overgang woensdag al bekendmaakte.

Volgens directeur voetbalzaken Marcel Brands had AZ de Zweed al langere tijd op het oog. ''Pontus is een grote, sterke middenvelder met scorend vermogen, die veel indruk heeft gemaakt in Jong Zweden en die op alle plaatsen op het middenveld uit de voeten kan.''

Wernbloom heeft twee interlands achter zijn naam staan en speelde 86 competitieduels voor IFK Göteborg.

De middenvelder is de eerste aankoop van landskampioen AZ voor het komende seizoen.

Didulica

AZ kan zondag nog niet beschikken over Joey Didulica. De Australische doelman is nog niet voldoende hersteld van de hersenschudding die hij vorige week in de ontmoeting met Ajax opliep.

Dat betekent dat Sergio Romero bij FC Twente het doel van de landskampioen verdedigt. De Argentijn viel recentelijk tegen Ajax al in, nadat hij wegens een handbreuk enige weken op non-actief had gestaan.

Bij AZ ontbreken verder Graziano Pellè, Stijn Schaars, Mounir El Hamdaoui en Sébastian Pocognoli. Allen zijn geschorst.

Jansen

Michael Jansen verruilt komende zomer Cambuur Leeuwarden voor FC Groningen. De 24-jarige verdediger heeft een akkoord bereikt over een tweejarig contract, met een optie voor nog een seizoen. Hij moet nog wel een medische keuring ondergaan.

Jansen debuteerde in december 2002 met Vitesse in de eredivisie. In 2005 kreeg hij last van hartritmestoornissen. Twee jaar later werd hij fit verklaard. Via Feyenoord en De Graafschap kwam hij vorig jaar zomer bij Cambuur terecht.

Zijn contract loopt in Leeuwarden op 30 juni af. Hij stapt derhalve transfervrij over naar FC Groningen.