MADRID - De Spaanse bond had het scenario vooraf bijna niet mooier kunnen bedenken. De confrontaties tussen Real Madrid en FC Barcelona zijn altijd al beladen, maar de uitkomst van 'El Clasico' zaterdag in Madrid zal van doorslaggevende invloed zijn op het verloop van de titelstrijd.

Real Madrid brengt bij een zege in het eigen Santiago Bernabeu de achterstand op de Catalaanse aartsrivaal terug tot één punt.

FC Barcelona op zijn beurt kan met nog vier wedstrijden te gaan een nagenoeg onoverbrugbaar gat slaan van zeven punten.

"Alle druk ligt op Real Madrid", vindt Barça-spits Samuel Eto'o. "Voor hen is dit de laatste kans, wij hoeven ons daarentegen geen zorgen te maken. Want wat de uitslag ook zal zijn, we blijven toch aan kop staan."

Hiddink

Voor Eto'o en zijn ploeggenoten valt de beladen confrontatie met Real Madrid precies tussen de duels met Chelsea in de halve finale van de Champions League. In het eigen Camp Nou kwam Barcelona dinsdag niet verder dan 0-0 tegen de ploeg van de geslepen Guus Hiddink.

Lionel Messi, de andere doelpuntenmachine van de Catalanen, denkt dat een goed resultaat tegen Real Madrid kan helpen in de return tegen Chelsea. "Als we winnen, kunnen we met een meer gerust gevoel naar Londen afreizen", aldus het Argentijnse wonderkind.

Pijnlijke vernedering

Een jaar geleden moest Barcelona in Santiago Bernabeu een pijnlijke vernedering ondergaan. Een week voor de klassieker had Real Madrid zich verzekerd van de titel en naar goed Spaans gebruik worden de kampioenen daarna door de tegenstander gehuldigd met een erehaag. De Madrilenen maakten de vernedering vervolgens compleet op het veld (4-1).

Dit seizoen is echter alles anders. Met Josep Guardiola als architect wervelde Barcelona vooral in de eerste seizoenshelft door de Primera Division. Het kwakkelende Real Madrid voelde zich na een reeks teleurstellende resultaten geroepen om coach Bernd Schuster te ontslaan.

Onder zijn opvolger Juande Ramos knokte Real Madrid zich de voorbije maanden terug uit geslagen positie. De achterstand van twaalf punten op Barcelona werd teruggebracht tot vier punten, vooral dankzij een ongeslagen reeks van achttien duels. De trots van Catalonië verloor de voorbije weken juist wat van zijn zweem van onaantastbaarheid.

Robben

Ramos hoopt zaterdag te kunnen beschikken over Arjen Robben, die deze week de training hervatte na een kuitblessure. Voor Wesley Sneijder komt 'El Clasico' waarschijnlijk te vroeg.

De middenvelder stond deze week wel weer op het trainingsveld maar raakte nog geen bal aan. Omdat ook Guti geblesseerd is, lijkt Rafael van der Vaart zich op te kunnen maken voor een basisplaats.

Barcelona kan niet beschikken over verdediger Rafael Marquez. Thierry Henry, die samen met Eto'o en Messi de levensgevaarlijke aanvalslinie van de Catalanen vormt, is vanwege nekklachten nog een vraagteken voor de Spaanse topper.