BREMEN - Hamburger SV is hard op weg naar een plek in de eindstrijd van het toernooi om de UEFA Cup. De ploeg van de Scheveningse trainer Martin Jol won donderdagavond de eerste wedstrijd tegen Werder Bremen, uit, met 1-0.

De treffer kwam na een klein half uur op naam van Piotr Trochowski. Hij kopte een voorzet van de Franse rechtsback Guy Demel onbereikbaar voor doelman Tim Wiese in de bovenhoek.

HSV, met international Joris Mathijsen als vanouds centraal in de defensie, verdiende de zege. De bezoekers voetbalden een uur lang beter, individueel maar zeker als team. De eerste kans was voor Ivica Olic, al na een minuut.

De Kroatische aanvaller, die in de zomer transfervrij naar Bayern München verhuist, zag zijn inzet fraai gekeerd door Wiese.

Pizarro

Deze moest vaker handelend optreden dan zijn Hamburgse collega Frank Rost. Pas na een uur kreeg Werder enig geloof in een beter resultaat.

Tot dan zorgde alleen Claudio Pizarro sporadisch voor dreiging. De thuisclub wachtte geduldig op de ingevingen van spelbepaler en sterspeler Diego. Die kwamen.

De Braziliaanse middenvelder, met voortdurend landgenoot Alex Silva als bewaker in de buurt, vond als eerste Hugo Almeida. De Portugese spits, licht aangeslagen, wist zich geen raad met de mogelijkheid.

Rosenberg

Hij werd prompt naar de kant gehaald ten gunste van oud-Ajacied Markus Rosenberg. De Zweed had zich meteen kunnen verzekeren van de eeuwige liefde van 37.000 supporters maar schoot hoog over.

Vlak daarvoor had Olic de Noord-Duitse derby op het Europese podium kunnen, misschien wel moeten beslissen. Hij snelde in een counter vrij op Wiese af, maar deze verkleinde zijn doel goed en redde met een reflex.

Dat inspireerde Werder tot een furieus slotoffensief, met reële kansen, gevaarlijke afstandsschoten, maar niet die ene doeltreffende bevlieging van bijvoorbeeld Diego of Pizarro.

Ook de smeekbeden om een strafschop vonden geen gehoor bij de Engelse scheidsrechter Howard Webb. Mathijsen organiseerde de laatste linie van HSV voortreffelijk. Rost deed de rest.