NEW YORK - Lang voordat Maria Sjaparova geboren was, was de film Pretty In Pink met Mollie Ringwald een kassucces. Onwetend bracht de 16-jarige Russin dinsdag op de US Open een ode aan de kraker. Voor haar was het Louis Armstrong Stadium een catwalk waarop ze een flinterdunne roze oufit van Nike showde.

Sjarapova ging dinsdag de competitie aan met Anna Koernikova als hottest babe op de tennisbaan. De laatste meldde zich dinsdag op de US Open als co-commentator voor USA Networks. Omringd door acht bodyguards huppelde sexy Anna naar haar box. Daar zag ze dat Sjarapova wel degelijk een balletje kan slaan.

Ze ramde de Spaanse routinier Ruano Pascual in 74 minuten vierkant van de baan, 6-1 6-1. Na haar demonstratie verscheen ze op de persconferentie in zacht lichtblauw.

Modeshow

Haar modeshow riep herinneringen op aan de tijd dat Andre Agassi een langharige punker was en voor Nike in zulke schreeuwende kleuren op de baan verscheen dat de ogen als vanzelfsprekend gingen tranen. Dat was tien, vijftien jaar geleden. Agassi is inmiddels 33, een respectabel, met Steffi Graf getrouwd man, vader van een kind en de tweede is op komst.

Tegen Alex Corretja liet hij zijn racket spreken, 6-1 6-2 6-2. Corretja is geen schim van de speler die jarenlang tot de toptien van de wereld behoorde. De Spanjaard heeft last van wat de tennissers 'the seven year blues' noemen (burn-out) en is zelfs uit de tophonderd gezakt (102), zijn laagste ranking in twaalf jaar.

Roddick te sterk voor Henman

Agassi, eerste geplaatst, gaf met zijn overtuigende overwinning Andy Roddick de hint dat hij niet zonder slag of stoot zijn aanspraken op de erfenis van Pete Sampras zal afstaan. Met zijn ondubbelzinnige zege op Tim Henman (6-3 7-6 6-3) aanvaardde Roddick de uitdaging. De 20-jarige Amerikaan won in de aanloop naar de US Open drie toernooien (Indianapolis, Montreal, Cincinnati), won 20 partijen en verloor er slechts een, in de halve finale van Washington tegen diezelfde Henman.

Op basis van die prestaties is Roddick, vierde geplaatst, de torenhoge favoriet op de eindzege in Queens. De plattelander uit Omaha leed onder coach Brad Gilbert, die na Roland Garros de opvolger werd van de Fransman Benhabiles, pas twee nederlagen (30-2). Zijn opslag is een moordwapen, zijn forehand een laserstraal. Henman, vorig jaar nog vijfde geplaatst, zakte door een langdurige blessure zo ver op de wereldranglijst (34) dat hij niet in aanmerking kwam voor een beschermde positie.