PARIJS - De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Jon Drummond officieel gediskwaliceerd op de WK atletiek. De Amerikaan werd gestraft omdat hij "de sport in diskrediet heeft gebracht". Dat heeft de IAAF woensdag bekendgemaakt.

Drummond had zich, vooruitlopend op die uitspraak, al teruggetrokken van de WK atletiek. De sprinter zorgde zondag voor grote consternatie na zijn diskwalificatie in de tweede ronde van de 100 meter. Hij was het niet eens met zijn uitsluiting en bleef uit protest lange tijd op de baan liggen.

Drummond zou in Parijs nog in actie komen in de estafette. De internationale unie IAAF had de Amerikaanse bond Ustaf tot dinsdag de tijd gegeven sancties tegen Drummond te nemen. Anders zou de IAAF zelf stappen ondernemen. Volgens de Ustaf kan de bond volgens de regels niet ingrijpen, maar is de zaak met het besluit van Drummond opgelost. De IAAF bepaalde enkele uren anders en diskwalificeerde hem alsnog.

De Amerikaan maakte dinsdag een diepe knieval naar publiek en officials. "Ik had zondag echt het idee dat ik ten onrechte gediskwalificeerd werd en daar heb ik tegen geprotesteerd. Ik geloof nog steeds dat ik geen valse start heb gemaakt, maar het is nooit mijn bedoeling geweest de sport in welke manier dan ook in diskrediet te brengen", liet de sprinter dinsdag in een officiële verklaring weten. "Ik wilde alleen vechten voor mijn rechten."

Drummond trok zich niet alleen terug voor het WK, maar ook voor de rest van het atletiekseizoen. "Ik heb vijftien jaar alles voor deze sport gegeven. Ik heb veel respect voor IAAF-president Diack en de hele internationale atletiekfamilie. Mijn motivatie is volledig gebroken. Het is altijd mijn wens geweest het publiek te vermaken. Ik dank het Franse publiek dat me zondag heeft gesteund."