Voorwaardelijke straf McLaren-Mercedes

PARIJS - De Britse renstal McLaren-Mercedes is door de internationale autosportfederatie FIA veroordeeld tot een voorwaardelijke schorsing van drie wedstrijden.

McLaren-Mercedes is schuldig bevonden aan opzettelijke misleiding van de stewards tijdens de Grote Prijs van Australië.

Hamilton liet in Melbourne tijdens een neutrale fase Jarno Trulli met opzet passeren, hoewel dat volgens de regels verboden is.

McLaren ontkende aanvankelijk opzet, maar gaf later toe bewust Hamilton de instructie te hebben gegeven Trulli te laten passeren.

Hamilton

Wereldkampioen Hamilton heeft zich al uitgebreid verontschuldigd voor zijn daad. Hij was misleid door zijn teamleiding en volgde slechts de teamorders op, was zijn verweer.

Teambaas Martin Whitmarsh schreef al een uitgebreide excuusbrief aan de FIA. Verder ontsloeg McLaren sportmanager Dave Ryan, die werd gezien als de kwade genius achter het listige spelletje met Trulli.

Faire hoorzitting

McLaren accepteerde de straf van de FIA opgelucht en bedankte de leden van de betrokken FIA-commissie voor de ''zeer faire hoorzitting die ons was gegund''.

Het Britse team zei er alles aan te zullen doen de verstandhouding met de FIA, in het verleden nogal vertroebeld, verder te verbeteren.

Eerlijk oordeel

Norbert Haug, de autosportchef van Mercedes, sprak van een eerlijk oordeel. Ook met de proeftijd had hij geen moeite. ''We zullen met de grootst mogelijke voorzichtigheid te werk gaan en geen fouten meer maken.''

FIA-voorzitter Max Mosley vond de voorwaardelijke straf eveneens op zijn plaats. Hij prees het optreden van Whitmarsh in de getuigenbank.

''Hij liet een zeer goede indruk achter en was heel oprecht.'' Formule 1-baas Bernie Ecclestone reageerde eveneens tevreden op de uitspraak. ''Ze zijn op de vingers getikt. Dat alleen was nodig. Ze zijn genoeg gestraft.''

Oefeninterlands WK-deelnemers

Oefeninterlands WK-deelnemers
Een overzicht van alle vriendschappelijke duels van de 32 landen die deelnemen aan het WK.
Tip de redactie