MANAMA - De olympisch kampioen op de 1500 meter, Rashid Ramzi uit Bahrein, is tijdens de Spelen van Peking positief bevonden op het gebruik van CERA, de opvolger van epo.

Dat heeft het nationaal olympisch comité van Bahrein woensdag bekendgemaakt.

Het IOC had dinsdag naar buiten gebracht dat zes sporters alsnog waren betrapt op het gebruik van verboden middelen, nadat enkele honderden stalen opnieuw waren gecontroleerd op sporen van - vooral - CERA.

Rebellin

Eerder werd bekend dat de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin al betrapt was op dat middel. Hij won zilver op de wegrace.

Ramzi heeft - net als Rebellin - een contra-expertise aangevraagd. Hij zal bij die hertest zelf aanwezig zijn, zo maakte het nationaal olympisch comité van Bahrein bekend.

Vrouwen

De Griekse snelwandelaarster Athanasia Tsoumeleka en de Kroatische middenafstandloopster Vanja Perisic zijn twee andere atleten die worden verdacht van CERA-gebruik ter bevordering van hun duurvermogen tijdens de Olympische Spelen van Peking.

Dat heeft een bron die bekend is met de onderzoeksresultaten van het IOC woensdag onthuld.

Later kwam ook de naam van de Dominicaanse gewichthefster Yudelquis Maridalin Contreras naar buiten.

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité gelastte een nieuwe analyse van de bewaarde bloed- en urinestalen toen een bruikbare methode was ontwikkeld om de derde generatie epo, het middel dat de aanmaak van rode bloedlichaampjes stimuleert, op te sporen.

Dat leverde zes positieve gevallen op, met Rashid Ramzi, Davide Rebellin en Stefan Schumacher als bekendste sporters.

Tsoumeleka en Perisic vallen niet in die categorie. De eerste verdedigde in Peking de olympische titel op de 20 kilometer maar werd slechts negende.

In januari werd bekend dat ze vlak voor Spelen ook al was betrapt bij een dopingcontrole.

De Griekse verklaarde haar carrière prompt voor beëindigd. Perisic werd in de Chinese hoofdstad in de eerste ronde van de 800 meter uitgeschakeld door als voorlaatste te finishen.

Contreras

Maridalin Contreras kwam in Peking uit in de klasse tot 53 kilogram en werd vijfde. In haar geval is het onlogisch dat het om CERA zou gaan.

Explosieve krachtsporters zijn ter bevordering van de prestaties vooral gebaat bij spierversterkende middelen als anabole steroïden, groeihormoon en insuline of bij plaspillen om op het juiste lichaamsgewicht te komen.