ROME - Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft woensdag bevestigd dat de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin tijdens de Olympische Spelen is betrapt op dopegebruik.

Dinsdag meldde het CONI al dat een Italiaanse sporter in Peking positief had getest op het gebruik van prestatiebevorderende middelen, maar de naam werd niet bekendgemaakt.

Rebellin, die achter de Spanjaard Samuel Sanchez zilver won in de olympische wegwedstrijd, is een van de zes olympische sporters die na nieuw onderzoek van de dopingmonsters door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn betrapt op CERA, de epovariant van de derde generatie.

Onschuld

Rebellin wil met alle kracht zijn onschuld bewijzen. ''Ik heb een schoon geweten'', beweerde Rebellin voor de Italiaanse publieke tv-zender RAI. ''Waarom zou ik mezelf en mijn imago met zoiets kapot willen maken? Deze positieve dopingtest moet een fout zijn.''

CONI heeft Rebellin voorlopig geschorst. Hij moet maandag in Rome verschijnen voor de Italiaanse antidopingcommissie. Voor hem dreigen een schorsing van twee jaar, het verlies van de zilveren medaille en de terugbetaling van zijn olympische winstpremie van 75.000 euro.

Schumacher

De Duitser Stefan Schumacher is de tweede wielrenner die tijdens de Spelen betrapt is op het gebruik van CERA. Dat heeft de Duitse wielerbond bevestigd.

De ontmaskering van Schumacher is geen verrassing, aangezien vorig jaar oktober bekend werd dat tijdens de Ronde van Frankrijk van 2008 (een maand voor de Spelen) bij hem ook al sporen van CERA zijn gevonden.

De Duitser werd naar aanleiding van die positieve test door de internationale wielerfederatie UCI voor twee jaar geschorst.

Het IOC onderzocht in totaal 948 monsters voor een tweede keer. Dat leverde zeven positieve testen op, van zes atleten. Allen werden betrapt op CERA. Namen noemde het IOC tot nu toe niet.