BARCELONA - Chelsea heeft alle kans op het opnieuw bereiken van de Champions League-finale. Met het nodige geluk hield het elftal van interim-trainer Guus Hiddink, dat vorig seizoen in de eindstrijd verloor van Manchester United, dinsdag in de eerste halve finale stand tegen FC Barcelona.

In een uitverkocht Camp Nou bleef het 0-0. De return is over acht dagen in Londen.

Met het doelpuntloze gelijke spel slaagde Chelsea in zijn opzet. Al had Hiddink met het oog op de thuiswedstrijd graag gezien dat zijn ploeg een doelpunt had gemaakt.

Didier Drogba was daar aan het einde van de eerste helft dicht bij, maar de Ivoriaanse spits slaagde er tot twee keer toe niet in doelman Victor Valdes van dichtbij te passeren.

Tempo

Een treffer van Chelsea zou ook te veel van het goede zijn geweest. Barcelona hanteerde direct vanaf het begin een hoog tempo en had de bal bijna constant in bezit. De meeste aanvallen leverden in de eerste helft echter geen doelkansen op.

Dat was in de vorige ronde nog wel anders. Het Duitse Bayern München keek in de kwartfinale tegen Barcelona bij rust al tegen een achterstand van 4-0 aan, zodat de return niet meer ter zake deed.

Chelsea, dat compact speelde, liet het zover echter niet komen. Wel had de formatie van Hiddink wat overtredingen nodig om overeind te blijven. Voormalig PSV'er Alex kreeg een gele kaart, net als zijn ploeggenoot Michael Ballack.

Henry

Ook na rust was Barcelona duidelijk de bovenliggende partij. Er volgden kansen, maar Chelsea hield stug stand. De Engelsen waren gelukkig toen scheidsrechter Wolfgang Stark na een overtreding op Thierry Henry geen strafschop gaf aan Barcelona.

Invaller Bojan Krkic dacht in de slotminuut alsnog het winnende doelpunt te maken, maar de spits kopte de bal in kansrijke positie over.

Chelsea heeft daardoor een goede uitgangspositie om het in de finale op te mogen nemen tegen de winnaar van de andere halve finale, die woensdag gaat tussen Manchester United en Arsenal.

Revanche

De meeste fans van Chelsea zullen uit revanchegevoelens hopen op een herhaling van vorig seizoen. Edwin van der Sar hielp Manchester toen aan de eindzege door in de beslissende strafschoppenserie de inzet van Nicolas Anelka te stoppen.

Maar ook Barcelona zal zich nog kansen toedichten. Het elftal van Josep Guardiola, dat de Champions League in 2006 onder leiding van Frank Rijkaard won, scoort bijna altijd.

De wedstrijd van dinsdag was even een uitzondering.

Barcelona - Chelsea