ZEIST - De slepende affaire tussen keeper Oscar Moens en AZ lijkt bijna ten einde. Moens zal, naar alle waarschijnlijkheid, vertrekken bij de Alkmaarse club. De advocaten van beide partijen proberen, op advies van de arbitragecommissie van de KNVB, de komende twee weken overeenstemming te bereiken over de hoogte van de afkoopsom die AZ aan Moens dient te betalen voor de ontbinding van zijn nog vier jaar doorlopende contract. Mochten de partijen eruit komen is Moens per direct transfervrij.

De vete tussen Moens en AZ speelt al jaren en grijpt terug op een door Moens met hoofdsponsor DSB - de holding van voorzitter Scheringa - afgesloten imagecontract. De doelman kreeg volgens die afspraak naast zijn normale salaris (322.000 euro) ook een vergoeding voor het gebruik van zijn portret (680.000 euro). Door die constructie kon AZ de doelman in 1997 voor de club behouden.

Beslag

Na verloop van tijd ontstond er echter een groot dispuut tussen beide partijen. DSB weigerde nog langer zijn imagecontract na te leven. In procedures bij de arbitragecommissie van de KNVB en het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) werd Moens keer op keer in het gelijk gesteld. Na de uitspraak van het NAI legde AZ beslag op alle tegoeden en het huis van Moens. Ook die actie werd twee weken geleden onrechtmatig verklaard.

Daarop wilde de keeper weer aan het werk bij de voetbalclub. Via een nieuwe arbitragezaak probeerde hij dat dinsdagavond af te dwingen. Aan het begin van dit seizoen was hij door trainer Adriaanse uit de selectie verwijderd. AZ kwam daarop met het tegenvoorstel om het contract van Moens te ontbinden.

Aanknopingspunten

Mr. De Vos, raadsman van Moens, eiste daarop een bedrag van 1,3 miljoen euro. 1,25 miljoen voor zijn misgelopen salaris en een vergoeding van 50.000 euro voor door Moens geleden immateriële schade. De arbitragecommissie deed dinsdag geen uitspraak in de zaak, maar gaf beide kampen twee weken de tijd om tot een schikking te komen. "Ik zie voldoende aanknopingspunten om daar uit te komen", zei mr. De Vos dinsdagavond.

De ontbinding van de arbeidsovereenkomst staat overigens los van het imagecontract, al gaf mr. Vilé, advocaat van AZ, aan dat hij in het overleg ook die overeenkomst wil meenemen. "We zullen proberen beide contracten naar tevredenheid te ontbinden."

'Altijd te praten'

De Vos gaf aan die mogelijkheid niet als vanzelfsprekend te beschouwen. "Maar als er een bedrag wordt geboden dat hoog genoeg is, valt er altijd te praten", aldus de advocaat.

Moens wilde dinsdag nog niet reageren. "Pas als alles achter de rug is, zal ik mijn versie nog wel een keer geven."