PARIJS - Teambaas Martin Whitmarsh van McLaren gaat woensdag vermoedelijk in zijn eentje door het stof voor het panel van de internationale autosportfederatie FIA.

Zonder bijstand van advocaten en autocoureur Lewis Hamilton moet de baas van het Formule 1-team zich in Parijs verantwoorden voor leugens.

McLaren staat terecht voor sportieve fraude tijdens de Grote Prijs van Australië, de openingsrace van het WK.

Hamilton

Hamilton liet tijdens een neutrale fase Jarno Trulli met opzet passeren, hoewel dat volgens de regels verboden is.

McLaren ontkende aanvankelijk opzet, maar gaf later toe bewust Hamilton de instructie te hebben gegeven Trulli te laten passeren.

Wereldkampioen Hamilton heeft zich al uitgebreid verontschuldigd voor zijn daad. Hij was misleid door zijn teamleiding en volgde slechts de teamorders op, was zijn verweer. De coureur hoeft waarschijnlijk geen sancties te vrezen.

Ontslag

Whitmarsh schreef al een uitgebreide excuusbrief aan de FIA. Verder ontsloeg McLaren sportmanager Dave Ryan, die werd gezien als de kwade genius achter het listige spelletje met Trulli.

McLaren hoopt op genade van de FIA, die kan straffen met een reprimande, een boete of puntenaftrek. In het ergste geval kan McLaren worden uitgesloten van het wereldkampioenschap.

De FIA neemt sportieve fraude hoog op. Dat bleek in het seizoen 2007, toen de Britse renstal een boete kreeg van 100 miljoen dollar in de zogenoemde spionagezaak. McLaren was op een ongeoorloofde manier in bezit gekomen van technische gegevens van concurrent Ferrari.