LONDEN - Giovanni van Bronckhorst speelt dit seizoen op huurbasis voor Barcelona. De Spaanse club van trainer Frank Rijkaard bereikte maandag een akkoord met Arsenal over de voorwaarden van de overgang, waarin een optie tot koop is meegenomen.

De 28-jarige middenvelder, die in 2001 voor ongeveer 12 miljoen euro overkwam van Glasgow Rangers, kon bij de Engelse club niet meer op een basisplaats rekenen. Hij stond hoog op het verlanglijstje van Rijkaard, die versterking aan de linkerkant goed kon gebruiken. De onervaren Oscar Lopez, van origine een centrale verdediger, voldeed niet als aanvallende linksback.

Jeugddroom

Van Bronckhorst, die begin vorig jaar zwaar knieletsel opliep en negen maanden uit de roulatie was, ondergaat dinsdag nog een medische keuring in Spanje. "Ik kijk uit naar mijn tijd bij Barcelona", liet hij weten. "Ik heb groot respect voor de club en voor de manier waarop de ploeg speelt. Een jeugddroom komt uit. Ook verheug ik mij op de hernieuwde samenwerking met Frank Rijkaard. Ik heb daar alle vertrouwen in."

Van Bronckhorst zei dat PSV en Feyenoord hem eveneens wilden hebben. "Maar ik vind het nog te vroeg om naar Nederland terug te keren. Ik denk dat ik het niveau van een echt grote club nog steeds aan kan. Daarom wilde ik nog niet naar PSV of Feyenoord."

Positie

Arsene Wenger, de trainer van Arsenal, maakte geen probleem van het vertrek van de voormalige Feyenoorder. In de eerste twee competitiewedstrijden deed de Fransman geen beroep op Van Bronckhorst. "Bij Arsenal heb ik geen plaats meer voor hem. Ik heb wel acht of negen spelers voor het middenveld. Giovanni zou ook graag achterin aan de linkerkant willen spelen, maar voor die positie heb ik de Engelse international Ashley Cole al."

Van Bronckhorst kreeg eerder deze maand van bondscoach Dick Advocaat te horen dat hij snel wekelijks weer aan spelen moet toekomen, als hij zijn positie bij Oranje wil behouden. "Ik heb echt wedstrijdritme nodig en bij Barcelona hoop ik weer veel speeltijd te krijgen", zei Van Bronckhorst, die Rijkaard kent uit diens periode als bondscoach van het Nederlands elftal.

Afscheid

Van Bronckhorst, die vorig seizoen vijftien keer basisspeler was en vijftien keer als invaller fungeerde, nam op waardige wijze afscheid van Arsenal en de fans. "Ik heb het de afgelopen twee jaar uitstekend naar mijn zin gehad. Mijn gezin en ik voelden ons helemaal thuis hier. Ik wens iedereen bij de club het beste en hoop op meer titels voor Arsenal."