Klinsmann ontslagen bij Bayern

MUNCHEN - Bayern München heeft maandag trainer Jürgen Klinsmann aan de kant geschoven. De coach leed zaterdag een thuisnederlaag tegen Schalke 04 (0-1). De titelkansen van de topclub uit Beieren slonken daardoor.

Het was al de zevende competitienederlaag voor de Zuid-Duitse formatie. In de Champions League kregen de Duitsers een pak slaag in de uitwedstrijd van de kwartfinale tegen Barcelona (0-4), waarna een 1-1 en uitschakeling volgde in München.

Klinsmann was pas tien maanden aan de slag als trainer bij de Duitse recordkampioen. Hij had een contract tot de zomer van 2010.

Moeilijke beslissing

Bayern München was zijn eerste klus als clubcoach. De voormalige prof was eerder bonsdcoach van Duitsland. Met de Duitse ploeg eindigde hij op het WK in eigen land in 2006 als derde. Duitsland verraste op dat toernooi met aantrekkelijk, aanvallend voetbal.

''Deze beslissing was moeilijk'', gaf voorzitter Karl-Heinz Rummenigge maandag aan. Rummenigge en teammanager Uli Hoeness ontvingen 's ochtends Klinsmann op het stadion.

''De resultaten van de laatste weken, de manier waarop die tot stand kwamen en de situatie waar we ons nu in bevinden maakten het noodzakelijk te handelen in het belang van de club'', aldus Rummenigge.

Reactie Klinsmann

Klinsmann reageerde maandag met een korte verklaring. ''Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Toch wil ik, uit het diepste van mijn hart, Bayern München, de fans, de trainers, spelers en andere werknemers bedanken voor de geweldige tijd die ik hier heb gehad. We hebben een basis voor de toekomst gelegd. Ik geloof nog steeds dat het elftal dit seizoen kampioen kan worden.''

Jupp Heynckes is aangesteld als interim-trainer voor de laatste vijf competitieduels. Heynckes werkte eerder tussen 1987 en 1991 als hoofdtrainer bij Bayern München.

Klinsmann is de vierde trainer die dit seizoen in de Bundesliga voortijdig moet vertrekken. Eerder overkwamen dat Jos Luhukay (Borussia Mönchengladbach), Armin Veh (VfB Stuttgart) en Fred Rutten (Schalke 04).

Tip de redactie