AMSTERDAM - Na de wedstrijd tegen RBC Roosendaal, afgelopen weekeinde, zat Ajax-trainer Ronald Koeman vol woede. Hij zag een ongeïnspireerd elftal en was vooral ontevreden over de bezetting van zijn middenlinie. Voor de belangrijke wedstrijd tegen Grazer AK, waarin woensdag plaatsing voor de Champions League op het spel staat, doet hij een handvol aanpassingen. "Het middenveld was te licht", verklaarde de trainer zijn keus.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Wesley Sneijder lijkt het belangrijkste kind van de rekening te worden. De jonge Ajacied moet plaats maken voor Maxwell, die een linie opschuift. Op zijn positie, linksback, komt Van Damme te spelen. Verder keert Galasek, die voorafgaand aan het eerste duel in Oostenrijk geblesseerd raakte, terug op het middenveld.

Galasek

"Als hij niet speelt", legt Koeman uit "hebben we voetballend weliswaar meer vermogen, maar Galasek brengt verdedigend veel meer. Helaas hebben we in onze selectie geen tweede type zoals hij."

Tegenover de terugkeer van de veelzijdige Tsjech, stond dinsdag het wegvallen van Trabelsi. De rechtsback viel op de laatste training van de Amsterdammers uit met een knieblessure. In een partijvorm verstapte de Tunesiër zich en beschadigde hij het kapsel in zijn linkerknie. "Hij zit niet bij de groep", liet Koeman weten. Door het afvallen van Trabelsi zal Grygera waarschijnlijk rechtsback spelen en komt er centraal in de defensie een plaats vrij voor Pasanen.

Grazer AK

Koeman verwacht tegen Grazer AK niet al te veel problemen. "Zoals ik al eerder heb gezegd, een wereldploeg is het niet. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat we uitgeschakeld worden. Dat zou een flinke streep door de rekening betekenen, al kan er altijd een verrassing plaatsvinden in het voetbal. Maar ik ben daar absoluut niet mee bezig."

In de eerste wedstrijd tegen de Oostenrijkse ploeg, die in 1-1 eindigde, lag de achilleshiel van Ajax in de dode spelmomenten. Bij vrije trappen en corners zorgde de luchtmacht van Grazer AK voor veel gevaar. Koeman: "We moeten zorgen dat we geen domme overtredingen en corners weggeven, want vanuit die situaties blijven ze gevaarlijk. We moeten veel slimmer zijn in de duels."

Van Damme

De rentree van Van Damme in het basiselftal heeft volgens trainer weinig te maken met zijn lengte en kopkracht. "Dat is weliswaar een voordeel, maar was niet de belangrijkste reden om hem in te passen. Ik was gewoon ontevreden over mijn team en wilde meer 'body'. De mindere wedstrijden tegen Vitesse en RBC hebben wat dat betreft mijn ogen geopend."

Ook in de aanval zal de oefenmeester waarschijnlijk aanpassingen doen. De Belgische aankoop Sonck wordt vervangen door Ibrahimovic. Als linksbuiten lijkt Koeman te kiezen voor Sikora.

Toneelspelers

Verder ergerde Koeman zich in de eerste wedstrijd tegen Grazer aan de vele vrijwillige duikelingen die de Oostenrijkse spelers maakten. "De schwalbe is in Oostenrijk al veel langer in de mode", zei hij sarcastisch. "Het zijn toneelspelers, als je een keer hard blaast, liggen ze al om. Ik hoop dat woensdag anders is. We hebben een Russische scheidsrechter die ons ook vorig seizoen al floot in de thuiswedstrijd tegen Arsenal. Ik kan me in elk geval niet herinneren dat het een slechte was."