MELBOURNE - Kristie Boogert en Miriam Oremans hebben woensdag de tweede ronde bereikt van het vrouwen dubbelspel bij de Australian Open in Melbourne.

De winnaressen van het olympisch zilver in Sydney versloegen in de eerste ronde zonder al te veel moeite de Duitse Anca Barna en de Slowaakse Janette Husarova: 6-2 -1.

Schalken

Ook Sjeng Schalken plaatste zich woensdag voor de tweede ronde van het dubbelspel. Met zijn Zimbabwaanse gelegenheidspartner Byron Black versloeg de Limburger het Argentijnse duo Daniel Orsanic/Sebastian Prieto met 6-2 en 7-6. Dinsdag was Schalken in de eerste ronde enkelspel uitgeschakeld door de Slowaak Karol Kucera.

Grosjean uitgeschakeld

Het enkelspel mannen raakte woensdag opnieuw hooggeplaatste spelers in een vroeg stadium van het toernooi kwijt. In een van de eerste partijen van de tweede ronde verloor de Fransman Sebastian Grosjean, vijfde geplaatst en vorig jaar halvefinalist, van de -jarige Spanjaard Francisco Clavet: 4-6 6-3 0-6 7-5 4-6. In het enkelspel zijn intussen vier van de top-5-spelers geëlimineerd.

Kafelnikov verliest

Niet veel later was het Kafelnikov aan de beurt. De Rus, asl vierde geplaatst, verloor tegen Alex Kim, de nummer 234 van de wereldranglijst. De Amerikaan zegevierde met glans en won in de eerste ronde van het hoofdtoernooi in vier sets van de Italiaan Davide Sanguinetti.

Blamage

Tegen Kafelnikov overtrof hij zichzelf door in drie sets te zegevieren: 6-3 7-5 6-3. Voor de Russische oud-winnaar was het een blamage. In de verwachting na 1999 opnieuw te kunnen winnen had hij zijn golftas niet meegenomen naar Australië om zich volledig op tennis te focussen. Hij had misschien toch beter een rondje kunnen gaan golfen als ontspannen voorbereiding.

Henman

Van de theoretische kanshebbers maakte Tim Henman (6e) wel grote indruk. De Engelsman won ook zijn tweede ronde met superieur tennis. De Wit-Rus Vladimir Voltchkov kreeg haast geen racket tegen de bal. Met 6-3 6-4 6-1 stapte Henman fris naar de derde ronde waar hij het tegen zijn landgenoot Gred Rusedski moet opnemen.

De import-Brit uit Canada won woensdag het duel der opslagkanonnen tegen de Australiër Mark Philippoussis, eveneens in drie sets: 7-6 -3 6-4. Henman was uitermate tevreden. "Mijn opslag liep geweldig", stelde hij vast.

Rusedski

"Goed serveren zal ik tegen Rusedski ook wel moeten. Greg is ook in vorm. Hij heeft met zijn overwinning in Adelaide zelfvertrouwen gekregen. Een wedstrijd tussen twee landgenoten krijgt altijd een extra dimensie."

De linkshandige Rusedski had slechts twee uur nodig om het Australische kanon Mark Philippoussis te ontmantelen. Cruciaal was de gelijkopgaande eerste set. Philippoussis werd gebroken toen hij twee dubbele fouten sloeg bij het uitserveren van de set. In de tiebreak overleefde Rusedski een setpoint om de set daarna naar zich toe te trekken. "Dat was de sleutel", luidde de analyse van Rusedski.

Met Philippoussis verdween al in de tweede ronde de laatste Australiër uit het enkelspel. Voor het eerst in het moderne tijdperk van het proftennis speelden de 'Ozzies' zo zwak in het eigen grandslam. Er was nog wel luidruchtig gerekend op een grote triomf. Patrick Rafter stopte weliswaar, maar Lleyton Hewitt klom op naar nummer een van de wereld en Mark Philippoussis bleek weer helemaal hersteld van zijn lichamelijke ongemakken.

/DOSSIERAustralian Open