PARIJS - Kim Collins was het dark horse in de sprintfinale van de WK. De atleet uit St. Kitts en Nevis, een eilandengroep in de Cariben, behoorde tot de outsiders in het sprankelende wereldje van de specialisten op de 100 meter. Maandag in Parijs verdween de schaduw rond zijn persoon. Collins veroverde verrassend de wereldtitel. Favorieten als Tim Montgomery en Dwain Chambers bleven ontgoocheld achter. Zonder medaille.

De sprintwereld werd de afgelopen jaren op de grote toernooien gedomineerd door de Amerikaan Maurice Greene. De sprinter uit Kansas City was sinds 1997 onverslaanbaar op de WK's, veroverde drie titels en tussendoor nog even olympisch goud in Sydney. Greene kwam als de grote man naar Parijs, maar ging als een kleine jonge weg. Een verrekking van een spier in het linkerbovenbeen, maakte de -jarige titelverdediger maandagavond in de halve finale kansloos zijn zegereeks voort te zetten. Greene had voor een unicum kunnen zorgen door als eerste sprinter vier keer de wereldtitel op te eisen.

Drummond

Zijn uitschakeling was de tweede tegenvaller voor de Amerikanen, die zondag in een tumultueuze kwartfinale Jon Drummond zagen wegvallen. Drummond was het slachtoffer van de nieuwe startregel, waarna na de eerste valse start elke nieuwe zondaar zonder pardon zijn trainingspak weer kan aantrekken. Drummond voelde zich belazerd door de electronische waarneming die een beweging van een voet als start noteerde. De Amerikaan zorgde voor grote opschudding om vervolgens elke official te schofferen en op de baan te blijven.

Pas na lang oponthoud was hij bereid de uitsluiting te accepteren. Een dag later volgde de onverwachte uitschakeling van racingbull Greene. Trekkend met zijn linkerbeen haalde showman de streep. Kansloos voor zijn vierde goud. Tim Montgomery bleef over. Maar uitgerekend de wereldrecordhouder (9,78) maakt een desastreus seizoen door. Montgomery stond vaak in de spotlights, maar niet door hard te rennen.

Montgomery

De 28-jarige kanshebber begon een breed uitgemeten relatie met de Amerikaanse wereld- en olympisch kampioene Marion Jones, kreeg met Jones in juni een zoon en raakte in opspraak omdat hij met Jones in zee ging met dopingcoach Charlie Francis. Die begeleidde Ben Johnson in Seoul op de Olympische Spelen naar goud. Later bleek het duo de hele werd geflest te hebben met doping. Francis werd voor het leven geschorst. De samenwerking met Montgomery en Jones was van korte duur, omdat iedereen zich ermee begon te bemoeien.

Montgomery kwam zonder een greintje zelfvertrouwen naar Parijs. Daar leek het beter te gaan, maar in de finale kwam de snelste man ter wereld er niet aan te pas. De spotlights stonden na tien seconden vol op Kim Collins, uit het nietige St. Kitts en Nevis. Onder honderden flitslichten rende de 27-jarige atleet in baan één naar het onverwachte goud. Darrel Brown uit Trinidad verzekerde zich van zilver, het brons ging naar de Brit Darren Campbell.

Collins veroverde vorig jaar de titel op de Commonwealth Games. Later bleek de donkere atleet doping gebruikt te hebben. Collins had een middel tegen atsma genomen en dat kwam aan het licht. Zelfs IOC-voorzitter Rogge mengde zich in de discussie of Collins niet aangepakt had moeten worden. Hij kwam er vanaf met een waarschuwing. Die deelde hij maandagavond in Parijs ook uit aan de mondiale sprinttop. Echt hard lopen was niet nodig. De nummer zes van de WK in 2001 won met 10,07 seconden.