PARIJS - Groot was de opluchting bij Gert-Jan Liefers. De -jarige Apeldoorner plaatste zich maandagavond bij de WK opnieuw voor de eindstrijd van de 1500 meter. Na zijn negende plaats twee jaar geleden in Edmonton mengde de Nederlands recordhouder zich opnieuw tussen de mondiale top.

Makkelijk ging het niet in Parijs. Wel efficiënt, zoals hij zelf aangaf. Liefers moest de tweede race in de catacomben op tv bekijken of hij wel naar de eindstrijd zou gaan. In zijn serie - de eerste van twee - was hij op de valreep buiten de topvijf gevallen.

Die klassering had rechtstreeks plaatsing voor de eindstrijd opgeleverd. Op de laatste meter stak de Rus Sjaboenin voorbij, terwijl Liefers omkeek of zijn race voldoende was geweest. "Dat had ik eigenlijk niet moeten doen", gaf hij zelf toe. "Maar ik liep lekker."

Niet gepland

Liefers zat in zijn serie bij wereldrecordhouder Hicham El Guerrouj. De Nederlander nam na de start zelf het intiatief door direct de koppositie in te nemen. Dat hield hij lang vol. "Ik had een zware serie getroffen. Dat ik op kop kwam, was niet zo gepland. Dat gebeurde gewoon."

Twee ronden lang dicteerde hij het veld, tot de Marokkaanse grootheid voorbij stak. "Dat dat zou gebeuren wist ik vooraf." Liefers ging de laatste ronde als tweede in, maar had in de sprint weinig macht meer om een klassering bij de beste vijf veilig te stellen.

Helemaal kapot

Uiteindelijk was de snelle race zijn redding. Zijn 3.38,61 bleek voldoende om als snelste verliezer de eindstrijd binnen te stappen. Daarin is de top-acht zijn doel. "Ik zat op het laatste stuk helemaal kapot. Ik baalde van die Rus, die me nog net pakte."

Sjaboenin liep achter Liefers. De Nederlander dacht veilig te zijn toen hij werd gepasseerd. Het verschil was eenhonderdste en had uitschakeling kunnen betekenen. "Ik heb efficiënt gelopen. Achteraf ben ik blij dat ik zo snel van start ben gegaan. Ik hoop straks bij de eerste acht te eindigen." Woensdagavond mag hij proberen opnieuw op te vallen.

Vis

Judit Vis redde het bij haar debuut op de WK niet in de series van de 100 meter horden. De 23-jarige Rotterdamse plaatste zich pas op het laatste moment voor Parijs, door bij wedstrijden in het Belgische Jambes naar 13,05 seconden te lopen. Dat was precies de kwalificatie-eis.

De atlete kwam maandag voor een vol Stade de France moeizaam uit de startblokken, maar herstelde zich gaandeweg de race. Ze eindigde in haar serie als zesde. Haar tijd - mager met 13,36 seconden - was onvoldoende om met de beste verliezers door te mogen naar de volgende ronde.

Vis behoort in Parijs ook tot de estafetteploeg, die later nog in actie komt op de 4 x 100 meter. Het hordentalent deed in elk geval voor die race al ervaring op.