NEW YORK - Martin Verkerk heeft de tweede ronde bereikt op de US Open. De als zestiende geplaatste tennisser uit Alphen aan den Rijn versloeg de in Moskou geboren Amerikaan Alex Bogomolov Jr maandag in New York in vijf sets, 7-6 (4) 4-6 3-6 7-6 (9) 1-0. Op die stand, na 3 uur en 33 minuten, gaf de 20-jarige Amerikaan op na een hevige krampaanval.

In de tweede ronde speelt Verkerk (24) tegen de Amerikaanse veteraan Todd Martin. Voor Verkerk was het de eerste overwinning in de Amerikaanse grand slam op zijn tweede US Open. Vorig jaar verloor hij bij zijn debuut in drie sets van Andy Roddick.

Service

Verkerk sloeg 34 aces en 12 dubbele fouten. Hij won de eerste set in de tiebreak met 7-4, nam in de tweede een break voorsprong (2-1) maar slaagde er niet in die te consolideren. Op 4-5 schonk hij de 20-jarige Amerikaan, 117e van de wereld, met een dubbele fout een setpunt die prompt werd benut.

Na die verrassende setwinst nam de Amerikaan, die op een wild card het toernooi binnenkwam, de regie van het duel in handen. Met een dubbele fout leverde Verkerk in de derde set op 2-3 zijn opslag in, waarna het 3-6 werd.

Bloedstollende tiebreak

In de vierde raakte de Nederlander wederom een break achter, -2, maar hij brak op 3-4 terug. In de bloedstollende tiebreak verzuimde Verkerk op 6-4 twee setpunten te benutten. Daarna sloeg hij twee matchpunten van Bogomolov Jr weg. Op zijn vierde setpunt greep hij de vierde set, 11-9.

Na verlies van zijn opslag in de vijfde set raakte Bogomolov Jr geblesseerd. Een hevige krampaanval in het linker dijbeen werd gevolgd door pijnscheuten in heup en rug. Na een pauze van tien minuten gaf Jose Higueras, de coach van de Amerikaan, de partij op.