MILAAN - Nederland heeft opnieuw succes geboekt in de WK roeien in Milaan. De vier-zonder-stuurman lichtgewicht zegevierde zeer verrassend in de serie en kwalificeerde zich daarmee rechtstreeks voor de halve finales.

Gerard van der Linden, Ivo Snijders, Karel Dormans en Joeri de Groot stoomden maandag na een aarzelend begin de Duitse lichte vier voorbij en wonnen overtuigend.

Het olympische kwartet boordroeiers was dit seizoen lange tijd een zorgenkind door een blessure van Ivo Snijders. Hij herstelde tijdig. De eerste prestaties kwamen in de wereldbekerfinale in Luzern: vierde. Met Nederland promoveerden de lichte vieren van Australië, Italië en Denemarken naar de halve finales.

Op koers

Ook de Nederlandse dubbeltwee vrouwen lichtgewicht ligt uitstekend op koers voor een medaille. Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen, vorige maand winnaressen van de wereldbeker, wonnen maandagmorgen met veel vertoon van macht hun serie in de wereldtitelstrijd op de Milanese Idroscalo.

Op de eerste 500 meter van de 2000 namen zij een bootlengte voorsprong en stonden die niet meer af. Lisa Schlenker/Rachel Anderson (VSt) eindigde als tweede, Maria Jones/Shona McLaren (Can) als derde. Daarna volgden de dubbeltweeën van Japan, Spanje en Italië.

Dubbelvier

Met een overtuigende overwinning in de serie heeft de Nederlandse dubbelvier vrouwen lichtgewicht zich naar de finale geroeid. Mariel Pikkemaat, Anne van Drumpt, Danielle Broekhuizen en Judith van Os waren over 2 kilometer ruim vier seconden sneller dan de Amerikaanse dubbelvier. De eindtijd was 6.36,46. De andere serie werd in 6.36,42 gewonnen door de Chinese lichtgewichten.

Bij de mannen dubbelvier licht moesten Wolter Blankert, Marten Bosma, Dylan van der Linde en Tristan Kramers de Italianen laten voorgaan. Met de tweede plaats kregen zij een verwijzing naar de herkansingen. Dit gold ook voor de lichte twee-zonder-stuurman van Jeroen Spaans en Alwin Snijders. Zij eindigden in de serie op de vierde plaats.