PARIJS - Minutenlang lag hij uitgestrekt op de baan. Sprinter Jon Drummond weigerde op de tweede dag van de WK atletiek zijn diskwalificatie in de kwartfinale van de 100 meter te accepteren. De Amerikaan schoffeerde officials om hem heen, daagde het publiek breed zwaaiend uit en zorgde voor een oponthoud van twintig minuten.

Uiteindelijk werd zijn race uitgesteld, nadat Drummond in eerste instantie van de baan was vertrokken en vervolgens rustig was teruggekeerd om plaats te nemen in het startblok. Woedend was de -jarige sprinter, nadat hij en de Jamaicaan Asafa Powell volgens de computer een te snelle reactietijd hadden gehad. Achter Drummonds naam in baan vier stond 0,052 seconden, waar eentiende van een seconde is toegestaan. Zijn rechtervoet bewoog lichtjes.

Powell

Powell noteerde 0,086. Drummond en Powell kregen het fatale rode vlaggetje achter hun startblok, maar de voormalige Amerikaanse gospelzanger trok zich niets aan van de nerveus rondrennende officials en 40.000 boze toeschouwers, die hem met een striemend fluitconcert begeleidden. Hij ging op de grond liggen en vertrok niet. Rode vlaggetjes of niet, Drummond was van plan te lopen. Een rel was geboren, voor de ogen van IOC-voorzitter Jacques Rogge en diens voorganger, Juan Antonio Samaranch.

Valse start

Dit jaar wordt een nieuwe startregel gehanteerd. Na de eerste valse start kan elke atleet die vervolgens in de fout gaat, direct zijn biezen pakken. Drummond was het eerste grote slachtoffer zondagavond in Parijs.

Nadat de overige series in de kwartfinales waren afgewerkt, moest de serie van Drummond weer aantreden. De Amerikaan stond buiten op de baan waar de atleten zich opwarmen. Huilend en wel. Zijn WK was voorbij. Ook al was hij het daar niet mee eens.

Het publiek miste hem kennelijk ook, want voor de overgebleven sprinters hun race konden volbrengen hadden ze ettelijke keren om stilte moeten smeken. Bij elke nieuwe poging begon het publiek zich weer te roeren. De bizarste race in twee dagen Parijs werd uiteindelijk na lang oponthoud gewonnen door Ato Boldon.